Gazete Vatan Logo

Şimdi butik kahve dükkanları moda!

Her yıl dünya genelinde 500 milyar fincanın üzerinde tüketilen bir içecek olan kahve, bu itibarla aynı zamanda çok değerli bir ticari mal olarak kabul ediliyor. Uluslararası kahve zincirlerinin yanı sıra butik kahve dükkanları da piyasada hızla yer buluyor.

Şimdi butik kahve dükkanları moda!

15yıl önce kahve zincirleri Türkiye’de şubeler açmaya başladıklarında, o dükkanların içinde sıraya girer, kahvelerimizi alır ve sohbet etmek için masalarımıza otururduk. Ama artık yeni bir kahve ritüelimiz var. Üçüncü dalga denilen butik kahve dükkanlarında tek başınıza ya da arkadaşlarınızla sosyalleşerek sevdiğiniz bir Kenya ya da Brezilya kahvesini yudumluyorsunuz... Yani artık; alkolde, yemekte en iyinin hangisi olduğuna karar veren damaklara kahvenin de iyisini farkeden damaklar ekleniyor. Kahveyi sıcak su ve buzla ilişkilendirdiğimiz dönem çok gerilerde kaldı. Bu kahve dükkanlarında çekirdek olarak sunulan çeşitlerin arasından zevkinize uygun olanı ya da olanları seçiyorsunuz ve afiyetle yudumluyorsunuz.

Kahve hakkında önemli notlar

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nin yayınladığı bilgilere göre;

- Bir çikolata barında 30 miligram kafein varken, bir fincan kahve 100 ile 150 miligram kafein içerir.

- 1000 kişilik çalışma yapan Harvard’lı bir araştırmacı, düzenli kahve içenlerin, içmeyenlere oranla üçte bir daha az astım belirtisi gösterdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

- Kaliforniya Üniversitesi’nin çıkardığı bilimsel bir rapor, bir fincan kahveden yükselen buharın üç adet portakaldakine eşdeğer miktarda antioksidan içerdiğini ortaya çıkardı.

- İnsan vücudu 300 miligram kafein emebiliyor. Yaklaşık 4 normal fincan. Bunun üzerindeki miktarlar sadece atılır, daha fazla uyarılmaya sebep olmaz.

- Her yıl 500 milyar fincan tüketilen kahve dünya çapında en popüler içecektir.

- Bir kahvesever olan Bethoveen, kahvesi hakkında o kadar ayrıntıcıydı ki, her kahve hazırladığında bir fincan için 60 kahve tanesi kullanırdı.

- 1800’lerin sonuna kadar, insanlar kahvelerini kendi evlerinde kavururlardı. Mısır patlatma kapları ve ocak üstü kızartma tavaları bunun için favori araçlardı.

- Koyu kavrulmuş kahveler orta kavrulmuşlara oranla daha az kafein içerirler.

- Bir kahve tohumu ekildiğinde, tüketilebilir meyvesinin ürün vermesi beş yıl alır.

Kronotrop, Cihangir

İstanbul’da üçüncü nesil en iyi ve taze kahve hareketinin öncüsü Kronotrop, Cihangir’de hizmet veriyor. Dükkana gittiğinizde bulundurduğu kahvelerin özelliklerini anlatan broşürü mutlaka incelemek gerekiyor. Sosyal medyada yapılan değerlendirmelere bakılırsa; en ucuz ve güzel kahveyi burada içebiliyorsunuz...

Haberin Devamı

Petra Roasting Co., Beşiktaş

Gayrettepe ve Beşiktaş arasında ara sokaklardan birinde yer alan lezzetli bir kahve durağı. Selenium Residence içinde Muse Kolektif Dükkan’da yer alan Petra iyi kahve içmenin keyfinin yanı sıra lezzetli ve gerçek kahve alışverişi yapma deneyimi sunuyor. Kendi imalatları ve Türkiye’de üretilen aromalı kahve çekirdekleri kullanıyorlar.

MOC İstanbul Teşvikiye

Avusturalyalı Sam Çeviköz’ün uzmanlığında hazırlanan mönü, dünyanın farklı noktalarından toplanan lezzetlerle harmanlanıyor. Müşterilerini Kolombiya, Kosta Rika, Meksika ve Kenya gibi bölgelerden taze olarak alınan kahve çekirdekleriyle kavrulan kahvelerle buluşturuyor. MOC’un gözdesi ise soğuk demleme kahve.

Çekirdek, Moda

Moda’da bulunan mekan sadece iyi kahve sunmuyor. Aynı zamanda tatlıları ile de iddialı. Çünkü Çekirdek’in sahibinin profesyonel pastacı geçmişi olduğu da düşünülürse bu normal kabul ediliyor. Mekanda herhangi bir kahve zincirinde içebileceğiniz kahveler bile daha lezzetli. Moda’daki butik kahveyi mutlaka ziyaret edin.

Haberin Devamı

Dört Kadıköy, Moda

Kadıköy’ün yeni gözdesi Moda’da açılmış olan Dört Kadıköy yüksek tavanlı, ferah bir kahve dükkanı. Geniş mutfak tezgahı, sigara içilebilen ön balkon alanı var. Avustralya Melbourne’da 4 sene yaşamış ve daha sonra İstanbul’da da kahve tecrübesi edinmiş Emre isimli baristaları mekanda hizmet veriyor.

Noir Pit Coffee, Şişhane

Diğer kahve dükkanları arasından ilk bakışta dikkat çeken, farklı dekorasyonu ile ayrılan Noir Pit, aynı zamanda organik ve fairtrade sertifikalı kahveler kullanarak bir farklılık daha yaratmış. İngiltere’den gelen Smiths Coffee Company’e ait kahveler kullanılıyor. Kahveleri son teknoloji ile paketlenmiş renkli poşetlerde satın alabiliyorsunuz.