Gazete Vatan Logo

Simav bitti sıra Van'da

Kütahya'da meydana gelen 5.depremin ardından yapımına başlanan afet konutları tamamlandı

Yaşanan hemen her afetin ardından duruma hızla müdahale eden ve afetzedeleri modern kalıcı konutlara kavuşturan TOKİ, 19 Mayıs 2011’de, 5.9 şiddetindeki depremle sarsılan Simav’daki depremzedeleri kalıcı konutlara kavuşturdu. Depremin ardından hızla inşa sürecine giren TOKİ, 6 ay gibi kısa bir süre içinde Simav’daki afet konutlarını tamamladı.

Simavlı depremzedelere afet konutların teslim edileceğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen Cumartesi 10 Bakan ve TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in de katıldığı Van Erciş’te yaptığı konuşmasında vermişti. “Biz, Muradiye'yi, Çaldıran'ı bütün bu depremleri gördük, Erzincan depremini gördük, Erzurum'u gördük, Simav'ı gördük Allah'ın izniyle bunların hepsini aştık mı? Aştık” şeklide konuşan Başbakan Erdoğan “Simav'da şimdi önümüzde ki hafta konutları dağıtacağız.” diyerek sevindirici haberi açıklamıştı.

Başbakan Erdoğan’ın Erciş’te, müjdeyi vermesinin ardından 16 Kasım’da Simav’da afet konutlarının kura çekilişi yapıldı. Çekilişte, hak sahipliği belirlenmiş ve sözleşme imzalayan depremzedeler, kalıcı konutlarını belirledi.

KONUTLAR CUMARTESİ DAĞITILACAK

Afet konutları kura çekilişinin hemen ardından kademeli olarak depremzedelere teslim edecek. Depremzedeler, 19 Kasım’dan itibaren kademeli olarak konutlarını teslim alarak yerleşmeye başlayacak.

TOKİ SOSYAL DONATILARI DA İNŞA EDİYOR

TOKİ, acil barınma ihtiyacının yanı sıra depremde hasar gören sosyal donatıları da tamamlıyor. İdare, Simav’da ve komşu ilçelerde deprem afetinden ağır hasar gören ya da yıkılan sosyal donatıların yerine depreme dayanıklı donatılar inşa ediyor. Bu kapsamda; 1 adet Hükümet konağı, bir adet Halk Eğitim Merkezi, 2 adet 32 derslikli, 2 adet 24 derslikli, 1 adet 16 derslikli ve 2 adet 8 derslikli olmak üzere 7 ilköğretim okulu, 2 adet 32 derslikli, 1 adet 16 derslikli lise ile 1 adet Kız Meslek Lisesi, 1 adet 24 derslikli Endüstri Meslek Lisesi ile 5 atölye olmak üzere, 5 lise, 1 adet ana okulu, 2 adet ticaret birimi ile 14 adet cami, 200 kişilik pansiyon inşaatlarını da yapıyor.

TOKİ, sosyal donatı kapsamında bölgede 14 afet camii inşa edecek. Afet camileri, Hisarcık'ın Hocalar, Kutlubeyler ve Kutluhallar Köyü, Pazarlar'ın Örey Köyü, Şaphane Derbent mevkisi, Simav'ın Çavdır Mahallesi, Beyce Köyü, Hüsüm Köyiçi ve Karaarmut mevkisi, Naşa Köyü Koy mevkisi ile Köyiçi mevkisine yapılacak.

TOKİ 19 BİN AFET KONUTU İNŞA ETTİ

Yaşanan her felaketin ardından afetzedelerin barınma sorunu büyük bir hızla hareket eden TOKİ bu kapsamda son 8 yılda Türkiye'de 31 ilde ve Pakistan'da 19 bin 76 adet afet konutu ve kamu binasının yapımına imza attı. İdare, Van’da 23 Ekim’de meydana gelen 7.2’lik depremin ardından Kevenli, Bostanci ve Erciş’te, afet konutu ve geçici yerleşim alanlarının sağlanması amacıyla büyük bir hızla ihale ve proje sürecine girdi.

Haberin Devamı