Gazete Vatan Logo

Silivri’de ilk duruşma

15 Temmuz darbe girişiminde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatlarına uymayarak FETÖ adına hareket ettikleri iddiasıyla haklarında dava açılan 29 polis dün Silivri’de hakim karşısına çıktı.

Silivri’de ilk duruşma

Fethullahçı Terör Örgütü tarafından organize edilen 15 Temmuz darbe girişiminde, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “herkes görev yerine geçsin, kalkışmaya karşı dirensin” şeklindeki talimatlarına uymadıkları ve silahlı kalkışmanın yaşandığı gece FETÖ adına hizmet ettikleri iddia edilen 29 sanık dün ilk kez hakim karşısına çıktı.

4 GÜN SÜRECEK: Duruşma salonuna birinci derece sanık yakınlarından 19 kişi katıldı. 4 gün sürmesi beklenen duruşmanın ilk celsesinde önce iddianame okundu, ardından sanıkların savunmaları alındı.

İLK SAVUNMAYI PİLOT YAPTI: İddianamede Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kadrolu pilotlar, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı korumak için görevlendirilen özel harekat timini Huber Köşkü’ne götürmek üzere verilen emirleri uygulamamakla suçlanıyor. Bu kapsamda tutuklu sanık Tolga Gültekin savunmasında, Ankara Gölbaşı’nda Havacılık Daire Başkanlığı’nda 2. pilot olarak görev yaptığını, 1. pilot olarak görev yapamayacağını, bayramdan olay gününe kadar dış görev olarak İstanbul’da bulunduğunu iddia etti. Örgütle hiçbir irtibatının olmadığını savunan sanık Gültekin, bir eylem birlikteliğinden bahsedildiğini ancak buradaki kişileri tanımadığını, kendisinin Ankara’da çalıştığını, Ender Küçüka’nın ise İstanbul’da görev yaptığını, Barış Aktaş ile de mesaiden tanıştıklarını ve herhangi bir örgütsel bağlantısının bulunmadığını öne sürdü.

Haberin Devamı

GECEYİ SIĞINAKTA GEÇİRDİK: Tutuklu sanık Ender Küçüka da savunmasında, başkomiser pilot olduğunu, görevi reddetmek, gitmemek gibi bir durumunun bulunmadığını savunarak, ‘’2015’e kadar VIP Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık filosunda yer aldım. Şahıslar benim helikopterime bindiği zaman, o köşkün kapısından girmiş oluyorlar. Kaygılarımı dile getirdim. Bütün geceyi sığınak gibi bir yerde geçirdik, resmi kıyafetle hazır bekledik. Ertesi gün üzerimizde resmi kıyafetlerle gözaltına alındık. ‘Darbeciler beni asar’ desem o helikoptere niye bineyim? Yazılı emir olmadan sözlü emirle gitmişim. ByLock kullanmadım. Kesinlikle kullanmadığım bir program” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Salonu firari savcı Seçen dizayn etti

Duruşmalar, FETÖ’nün “17-25 Aralık 2013 paralel yargı darbe girişimi” öncesinde inşa edilen, FETÖ firarisi Savcı Fikret Seçen’in bizzat ilgilendiği, 2013 Mayıs’ında yapımı tamamlanan; Türkiye’nin hâlâ en büyüğü niteliğindeki büyük duruşma salonunda yapılıyor. 15 Temmuz darbe girişimi sanıklarının yargılanacağı büyük salonlar; Silivri cezaevi Yerleşkesi’nde ve Ergenekon ile Balyoz davalarının yapıldığı salonun karşısında yer alıyor. Binada büyük salonun dışında, 2 ayrı küçük duruşma salonu daha bulunuyor.

Ergenekon da burada görülmüştü

DÜN kumpas olduğu ortaya çıkan Ergenekon Davası’nın ilk duruşması 20 Ekim 2008’de Silivri Cezaevi’nin içindeki mahkeme salonunda yapıldı. Dün bomboş olan mahkemenin bahçesi o dönem sanık yakınları ve destekçileriyle tıklım tıkış doluydu. Duruşmada Silivri Cezaevi’ndeki 130 metrekarelik duruşma salonuna da sanıklar bile sığmamıştı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün duruşmanın daha 10’uncu dakikasında ara vermişti.

Haberin Devamı

3’er kez müebbet isteniyor

İddianamede, bir kısmı “ByLock” kullanıcısı olduğu tespit edilen 21 sanık polisin, 3’er kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Diğer 8 polis hakkında da “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.