Gazete Vatan Logo

Silivri'de günün özeti!

Silivri Meydanı’nda barikat savaşları...

Silivri'de günün özeti!

Ergenekon davasının görüldüğü Silivri’de dün yine meydan muharabesi yaşandı. Barikatları aşıp salona girmeye çalışan binlerce kişiye polis biber gazını bastı.

CHP milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de yargılandığı Ergenekon davasına, Silivri Cezaevi’ndeki Duruşma Salonu’nda devam edildi. Savcıların mütalaalarını açıklamalarının ardından yapılan ilk duruşmada sanıklara destek olmak amacıyla binlerce kişi Silivri Cezaevi önüne geldi.
Silivride günün özeti
Geniş güvenlik önlemi

Kalabalığı gören Jandarma güvenlik önlemlerini artırdı. TEM ve D-100 Bağlantı Yolu’ndan Silivri Cezaevi’ne giriş bariyerlerle kapatıldı. Otobüslerin cezaevi yoluna girmesine izin verilmezken, bariyerler kademeli olarak artırıldı. Araçlarını TEM Otoyolu’ndaki güvenlik şeridine çeken grup üyeleri yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüyerek cezaevine ulaştı.


Yoklama yaptılar

Ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve parti flamalarıyla desteklerini sürdüren yaklaşık 5 bin kişi 10’uncu Yıl Marşı’nı okudu. Mikrofondan sanıkların tek tek ismi anons edilirken topluluk “Burada diyerek karşılık verdi. Sık sık “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “Ya İstiklal Ya Ölüm Tam Bağımsız Türkiye” diye slogan atıldı.


3 sıra halinde hücum

Kalabalığın sayısı her geçen dakika arttı. Binlerce kişinin bulunduğu kalabalık duruşma salonuna yaklaşmak isteyince arbede yaşandı. Erken saatlerden itibaren duruşma salonun bulunduğu Silivri Cezaevi önüne akın eden kalabalık, 3 sıra halinde oluşturulan demir bariyerleri yıktı. Bunun üzerine jandarma ve polis, gruplara tazyikli su ile müdahale etti.


Biber gazı duruşma salonuna da geldi

Dışarıda ortalık savaş alanına dönerken, duruşma da olaylı geçti. Salona ayakta izleyici alınmaması sebebiyle jandarma ile dışarıda kalan izleyiciler arasında sık sık tartışma çıktı. CHP Milletvekili İzzet Çetin, “burayı neden boş tutuyorsun? Burası babanın çiftliği mi?” dedi. Çetin bu sözlerine izleyiciler alkışlayarak ve ayaklarıyla yere vurarak destek verdi.


Vekiller bariyere dayandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem İnce mahkeme heyetine seslenerek, “40 vekili ayakta tutuyorsunuz. Burası neden boş” dedi ve arkadaşlarına dönerek “Giriyoruz arkadaşlar” diye bağırdı. Bunun üzerine tüm CHP’li vekiller, sanıklar ve izleyicileri ayıran çelik bariyerlere dayandı. Jandarma bariyerin önünde durarak vekillerin içeri girmesini engelledi. Olayların yatışmamasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara vererek salonu terk etti.


6 aylık bebeğe de gaz

Bu arada polisin dışarıda sıktığı biber gazı bulutu, basın odası, baro odası ve duruşma salonunda da hissedildi. Gazın dışarıda çok yoğun olması sebebiyle salondan çıkamayan izleyiciler salonda zor anlar yaşadı. Aynı anda salonda bulunan 6 aylık bir bebek de gazdan etkilendi. Ağlamaya başlayan bebek hemen annesiyle birlikte mahkeme kalemine götürüldü.


Hazırlıklı geldiler

Bazı eylemcilerin gaz maskeleri ile geldiği görüldü. Cezaevi önünde sıkılan gaz, rüzgarın da etkisiyle duruşma salonunun içine kadar girdi. Aralarında avukatların ve sanık yakınlarının da olduğu bazı kişiler fenalaştı. Bazı göstericilerin başlarından yaralandıkları da görüldü. Duruşmayı izlemek üzere 37 gazi de Silivri’ye geldi. 3’ü tekerlekli sandalyede olan 17 gazi duruşma salonuna alınırken 20 gazi ise salona alınmadı.

Haberin Devamı