Gazete Vatan Logo
Magazin Silikon Vadisi’nin dikkatini çeken startup

Silikon Vadisi’nin dikkatini çeken startup

Yeni dünyada çocuklarımızı yetiştirirken ‘bankacı ol’ demek yerine fikirlerinin değer verildiği işleri seçmesini tercih etmesini öğütlüyoruz. Artık cool adam ve kadınlar startup projeleri ile Silikon Vadisi’nde varlığını gösterenler. Bira musluğu gibi basit bir şeyi akıllı hale getiren bir markadan bahsediyoruz; Pubinno. Silikon Vadisi’nde var olabilen, BBC Global’e konu alan bir marka yarattılar. Pubinno musluk yazılımı sayesinde bardağa konulacak biranın en iyi şekilde kalitesini ayarlıyor, barların en çok yaşadığı sıkıntılardan biri olan içecek zararını azaltıyor. Hem Türkiye’de hem de Silikon Vadisi’nde adını duyuran Pubinno’nun alametini CEO Can Algül ile konuştuk.

Silikon Vadisi’nin  dikkatini çeken startup

Pubinno’yu kurma hayalinin başlangıcı nasıl oldu?

2011 yılında İTÜ’de inşaat mühendisliği okurken bir yandan da başka işlerde de çalışıyordum. Çünkü bölümün beni yansıtmadığını düşünüyordum. Bir fikrin beni değiştirmesi gerekiyordu. Gittiğimiz barlarda yoğunluktan siparişin gecikmesinden yola çıkarak; masada musluklar olsun basalım ve içeceğiniz buna göre gelsin gibi bir fikir geldi aklımıza. Kahve zincirleri gibi globalde zincirleşecek akıllı pub sistemi kurmaya karar verdik. 2012 yılında bu fikir ile bir alkol markası ile anlaştık ama gelen yeni regulasyonla proje iptal olmak zorunda kaldı. Bu bizi pes ettirmedi, fikri değiştirmeye karar verdik.

Aslında olumsuz bir durum işsel anlamda olumlu bir hal mı alıyor bu noktada?

Aynen öyle. Bizim diğer işteki çıkış noktamız hızlı erişim ve tüketilen içeceğin datasını tutmaktı. Bir akıllı bira musluğu fikri ortaya çıktı. Belli kartları basınca ne kadarlık dolum yapacağını anlayıp en iyi şekilde bardak ile içeceği buluşturmaya dair... Fikir aşamasında bir markadan yatırım aldık. Ortağım Necdet Alpmen teknik tarafı ile ilgilendi. 2015 yılında iki adet akıllı musluğu iki farklı mekana yerleştirdik. Biz arge aşamasında fıçı bira operasyonundaki diğer sıkıntıları da keşfettik.

Haberin Devamı

Akıllı musluğun hikayesi değişime mi uğradı?

Evet, bira musluğunun akışını birçok şey etkiliyor. Basınç, sıcaklık, fıçının içinde kalan miktar, soğutucu gibi birçok etken var. Yarı fabrika gibi de düşünebilirsiniz. İlk damla köpük gelince bira köpük olarak geliyor ve taşıyor. Bar sahibi bir fıçıdan ne kadar bira çıkacağını kestiremiyor. Bu yüzden de fıçı başına yüzde 23 içecek kaybı oluyor ve ciddi zarar oluyor. Akıllı musluk ile problemleri çözmeyi amaçladık. Yatırımcı bulmaya çalıştık bunun için de… Çünkü hedefimiz dünya bira endüstrisini değiştirecek bir proje yaratmak. Yatırımcı ararken biri şu sözü söyledi; “Senin endüstrinin içinden mal satacağın birine mal satan birini bul ve onu ufak yatırımcı haline getir.” Endüstriyel mutfakçılardan biriyle anlaştık. Bir bakıma ufakta olsa yatırımı bulmuştuk. Bu sırada da Silikon Vadisi’nin en ünlü kuluçka merkezine de projemizi sunduk. 10 bin başvurudan son 300’e kaldık ama yatırım alamadık. Bu da Silikon Vadisi vizyonunu ve “yapabiliriz” hayalini kafamıza soktu. 2016 Mayıs ayında Silikon Vadisi’nde yatırım aldık ve iş ilerlemeye başladı. BBC global yaptığımız işi mercek altına alınca, 32 ülkeden, 63 distribütörlük talebi geldi.

Haberin Devamı

Orta Doğu’dan çıkan bira startup’ı

Hangi ülkelerde Pubinno musluğu var?
İspanya, İsrail, Amerika, Hindistan, Avustralya, Hollanda’da. Hindistan’a kalite değer önermesi ile sattık. Burada bira son beş yıldır çok fazla tüketiliyor. İsrail’de verimlilik üzerinden bir satış oldu.
Bu başarılar sizin mesleki anlamda hayatınızı nasıl değiştirdi? Bir noktada dönüp baktığınız zaman ‘iyi ki bu işin içindeyim’ dediğiniz anekdotlar neler oldu?
Hiçbir şekilde kendimi içinde görmediğim bir işin içinde olmak istemedim. Hayalini kurup sonra gerçeğe dönüştürebildiğim bir işin içinde olmak, üretebilmek mutluluk verici. Ana merkezimin Silikon Vadisi’nde olması da bizim için çok önemli oldu. Bu işi yapmak beni komple değiştirdi. Bir şey yaratmaya dair elimde imkanlar oldu.
Hayallerinizi yaşıyor olmak kendinizde neler keşfetmenizi sağladı?
Tuhaf gelecek ama daha ayakları yere basan hale geliyorsunuz. Aslında daha bir şey başarmadık ve çok yolumuz var. Başarı kriterimiz ‘unicorn’ olabilmek. Aslında Orta Doğu’dan bira startup’ı ile unicorn olabilmek… Dünyada 25 milyon bira musluğu var biz 500 bin musluğu ile yani yüzde 2 bir alanda kendimize yer edinirsek unicorn oluyoruz.
İdeal köpüğü bulmayı sağlıyor
Pubinno akıllı bira musluğunu alan bir mekan müşterisine sunduğu içecekte nasıl bir değişim farkı yaratıyor?
Barmen, bardağın miktarını gösteren musluktaki tuşa basıyor. İstenilen miktarda birayı ideal soğukluk, ideal basınç ve ideal köpük oranında akıtıp bardağa dolduruyor. Her bira tipinin ideal pozisyonları doğal olarak da farklı. Türkiye’de 12 yerde bu musluktan var.
Buna sahip yerlerden geri dönüşler nasıl oluyor. En başta söylediğiniz mekanların fıçıdan ettiği zarar, azalmış durumda mı?
Geri dönüşler çok olumlu tabii ki. Ama bu süreçte başka bir şey daha keşfettik. Zararı engellemeydi ilk yola çıkışımız fakat biranın lezzeti de parametrelere göre değişiyor. Şimdi onu da standart bir hale getirmeye çalışıyoruz. Her bardakta aynı bira lezzetini sunmaya çalışmak gibi… Sıcaklık düşükse alarm veriyor ve içeceği servis etmiyor. Mekan sahibi olarak da cep telefonundan kontrol edebiliyor. Fıçıda ne kadar kaldığını, ne kadar satış yaptığını ya da fıçının bitmesine yakın alarm vermesi gibi... Bu ürünün arkasında 7 patent ve ciddi bir teknoloji var.

Haberin Devamı