Gazete Vatan Logo

Şili 6.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı

Ünlü sahil kenti Valparaiso'nun açıklarında meydana gelen sarsıntı, başkent Santiago'yu da şiddetli şekilde salladı. Depremin ardından büyüklükleri 5.4 ila 4.4 arasında değişen en az 10 artçı sarsıntı gerçekleşti.

Şili 6.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı

Latin Amerika ülkelerinden Şili’nin batı sahili 6.9 şiddetinde depremle sarsıldı. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin sahil kenti Valparaiso’nun 35 kilometre batısında ve yerin 10 kilometre derininde gerçekleştiğini bildirdi.

Başkent Santiago da şiddetli bir şekilde sallandı.

Depremin ardından büyüklükleri 5.4 ila 4.4 arasında değişen en az 10 artçı sarsıntı kaydedildi. Artçı depremler, paniği daha da artırdı.

Bir depremzede "Her şey düşüyordu. Televizyon ve tablolar düşüyordu" sözleriyle yaşanan dehşeti anlattı.

Yetkililer önce Valparaiso ve çevresinde tahliye emri verdi ancak kısa süre sonra bu talimat geri çekildi.

6.9 şiddetindeki deprem her ne kadar güçlü ve yıkıcı etkiye sahip olsa da yetkililer, depremin denizaşırı olması nedeniyle etkisinin kırıldığını belirtti. Şili Sahil Güvenlik Birimi de deprem sonrası tsunami tehlikesinin bulunmadığını açıkladı.

Altıncı en büyük deprem

Sarsıntı, Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin Şili tarihinde şu ana kadar kayda geçirdiği altıncı en büyük deprem oldu.

Haberin Devamı

Şili, Pasifik Deprem Kuşağı üzerinde yer alıyor. Bundan dolayı da sık sık şiddetli depremler meydana geliyor.

Son olarak 2016 yılının Noel gününde 7.6 şiddetinde depremle sarsılan Şili’de binlerce kişi sahil kentlerinden tahliye edildi.

Yine 27 Şubat 2010 tarihinde yaşanan ve yaklaşık 3 dakika süren 8.8 büyüklüğündeki deprem, 7 yüzden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olurken çok sayıda ev yerle bir olmuş ve tsunami oluşmuştu.

Ülke tarihinin en büyük felaketi ise 1960 yılında yaşanan 9.5 büyüklüğündeki deprem olarak kayıtlara geçti.