Gazete Vatan Logo

Silahlar Libya yolundaydı!

Yunanistan’ın Girit adasının İerapetra sahili açıklarında Bolivya bandıralı bir yük gemisinde çıkan 12 konteyner silah ile ilgili geminin İskenderun ve Magosa Limanları’na giriş-çıkış işlemlerini yapan iki şirketi VATAN mercek altına aldı. VATAN’ın ulaştığı İskenderun’daki şirket, silah dolu geminin sahiplerini açıklamayı etik bulmadığını belirtti.

Silahlar Libya yolundaydı!

İskenderun’a hareket eden ‘Haddad-1’ adlı yük gemisinde, önceki gün Yunan Sahil Güvenlik güçleri tarafından yapılan denetimde konteynerlerde silah bulunması üzerine, VATAN geminin yanaştığı İskenderun ve Magosa Limanları’nda geminin giriş çıkış işlemleriyle ilgilenen iki gemicilik şirketine ulaştı. Geminin İskenderun Limanı’nda işlemlerini yapan şirket Fimar Gemicilik. Sahibi Giray Babat isimli bir Türk. Magosa’daki işlemleri ise Sabah Gemicilik Şirketi yapmış. 30 yıldır KKTC’de yaşayan Suriye asıllı Mahir Haukan’ın sahibi olduğu şirketin dosyası ise kabarık.

Rota denildiği gibi değil

‘Haddad-1 ’ in İskenderun Limanı’ndaki işlemlerini yapan Fimar Gemicilik’in sahibi Giray Babat , VATAN’a yaptığı açıklamada, geminin şirketiyle bir bağlantısının olmadığını belirterek, limana giriş-çıkış işlemleri dışında hiçbir işlem yapmadıklarını belirtti. El konulan geminin şirket ismini açıklamanın etik olmadığını da savunan Babat, “Gemide silah yoktu” dedi.

Geminin KKTC Magosa Limanı’ndaki giriş-çıkış işlemlerini ise Sabah Shipping Ltd. şirketi yaptı. VATAN’ın ulaştığı şirket sahibi Mahir Haukan, Mısır’dan İskenderun Limanı’na giden ‘Haddad-1 ’in 18-24 Ağustos tarihleri arasında Mağusa’daki serbest limanda demirlediğini belirterek, “Magosa’dan ayrıldıktan sonra tekrar İskenderun’a döndü. 29 Ağustos’ta da buradan Mısır’ın Misrata kentine doğru yola çıktı” dedi. Ancak kayıtlar geminin İskenderun’dan Magosa Limanı’na, oradan da Libya’ya doğru çıktığına işaret ediyor.

Haberin Devamı

‘Haddad-1 ’in Magosa Limanı’na son demirlediğinde acenteliğini yapan Sabah Shipping Ltd. Direktörü Mahir Haukan, gemiye Kıbrıs’ta geçirdiği süre içerisinde yükleme veya indirme işlemi yapılmadığını, tamirat işlemleri nedeniyle adada beklediğini söyledi. Haukan, gemide iki konteyner av fişeği bulunduğunu, daha önce Libya’ya av tüfeği taşıdığını, tüm izinlerin alındığını ve yapılan ticaretin yasal olduğunu ifade etti.

Dosyası kabarık

Geminin KKTC Magosa Limanındaki giriş-çıkış işlemlerini yapan Sabah Shipping Ltd. şirketi sahibi Suriye asıllı Mahir Haukan’ın ise dosyası kabarık. Haukan’ın daha önce acenteciliğini yaptığı bir gemide kaçak göçmenler yakalanmış. Gemi mürettebatı tutuklanmıştı. Aynı zamanda Haukan’a ait bir gemide bulunan 13 konteyner sigaraya da KKTC makamları el koymuştu.

Haberin Devamı