Gazete Vatan Logo

Silah şirketi, test için Boeing 777 düşürecek!

Rus silah şirketi, MH17 sefer sayılı Malezya uçağının Ukrayna’da düşüş nedenini bulmak için Boeing 777 düşüreceğini açıkladı

Silah şirketi, test için Boeing 777 düşürecek!

Rus silah şirketi Almaz-Antey, Ukrayna’nın doğusunda düşen MH17 sefer sayılı Malezya uçağının füzeyle vurulup vurulmadığını olayı canlandırarak test edecek. Almaz-Antey’den yapılan açıklamada, şirketin geçen yıl Donbas’ta düşen Malezya Hava Yolları’na ait uçağın düşüş nedenini tespit etmek amacıyla kullanımdan kaldırılan bir Boeing 777’yi düşüreceği bildirildi. Açıklamada, şirketin testin tüm masraflarını üstleneceğini belirtildi. Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın bölgesinde 17 Temmuz 2014’te düşen Malezya Hav Yolları’nın Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Kazada hayatını kaybedenlerin 196’sı Hollanda vatandaşıydı. Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi geçen sene kazaya ilişkin hazırladığı ön raporunda, uçağın muhtemelen dışarıdan gelen bir nesneyle düşürüldüğünü, pilotaj hatasının söz konusu olmadığını açıklamıştı. Ukrayna yönetimi, uçağın füzeyle vurulduğunu iddia etmiş, olaydan Rusya yanlısı ayrılıkçıları sorumlu tutmuştu. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçlamıştı.

Haberin Devamı

Bütün pilotlar testten geçecek

Germanwings Hava Yolları’nın yardımcı pilotu Andreas Lubitz’in mart ayında kontrolündeki uçağı Alpler’de düşürdükten sonra uçaklarda kokpit içinde alınacak yeni önlemler belirlemek üzere 14 kişilik bir heyet oluşturulmuştu. Heyetin Avrupa Komisyonu’na sunduğu raporda, pilotların büyük çoğunluğunun eğitimlerin başında psikolojik değerlendirmeden geçirilmelerine rağmen bazı pilotların bu testlere tabi tutulmadıkları belirtildi. Heyet, bu testlerin bütün pilotlar için zorunlu kılınmasını, psikolojik duruma ilişkin incelemelerin rutin sağlık kontrollerinin bir parçası olmasını istedi. Öneriler arasında pilotlara düzenli olarak uyuşturucu ve alkol kontrolü yapılması da var. Bir diğer öneri, önceden haber vermeden rastgele seçilen personele uyuşturucu ve alkol testi yapılması.