Gazete Vatan Logo

Film gibi casus operasyonu

MKE Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 22 milyon dolarlık Milli Piyade Tüfeği MPT-76’nın tüm çizim ve üretim planlarını 1.2 milyon TL’ye Amerikan firmasına satarken yakalandı

Film gibi casus operasyonu

Makina Kimya Enstitüsü (MKE) Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, 22 milyon dolara malolan Milli Piyade Tüfeği MPT 76’nın tüm çizim ve üretim planlarını, 1 milyon 200 bin liraya, bir Amerikan firmasına satmaya çalışırken suçüstü yakalandı. NTV’nin özel haberine göre askeri casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Tanrıverdi, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

ABD FİRMASI İHBAR ETTİ

Mustafa Tanrıverdi’ye yönelik soruşturma, bir ihbar üzerine başladı. Aralık 2015’ten bu yana Kırıkkale Silah Fabrikası Müdürü olarak görev yapan Mustafa Tanrıverdi, bir Amerikan silah firmasıyla bağlantı kurarak AR-GE’si 22 milyon liraya mal olan ve tamamen milli imkanlarla üretilen piyade tüfeği MPT 76’nın çizim, üretim ve mühendislik planlarını satmayı teklif etti. Şüpheli müdür, milli piyade tüfeğinin yanı sıra MKE tarafından lisansı ABD’den alınarak revize edilen MP5 makineli tüfeğinin planları için bir milyon 200 bin lira istedi. Firmanın durumu polise bildirmesi ile teknik takip başladı.

POLİS KAMERAYA ÇEKTİ

Haberin Devamı

Ankara Anayasal Suçlar Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen koordinasyonunda, Savcı Ali Alper Saylan tarafından büyük bir gizlilik içinde yürütülen operasyon için özel bir ekip kuruldu. Şüpheli, istihbarat tarafından dinlenirken, Ankara Organize Suçlarla Mücadele Şubesi dedektifleri de fiziki takiple zanlıyı adım adım takip etti. Pazarlıklar sonucu iki silahın projesi için bir milyon 200 bin liraya anlaşıldı. Milli imkanlarla üretilen piyade tüfeği MPT 76’nın çizim, üretim ve mühendislik planlarını satmayı teklif etti. Ankara Söğütözü’ndeki Çiçek Lokantası’nda buluşma kararı alındı. Şüpheli müdür gelmeden lokantadaki müşteriler dışarı çıkartılarak yerlerine organize şubede görevli polisler yerleştirildi. Tüm lokanta çekim için gizli kameralarla donatıldı.

NUMARALARI ALINMIŞ PARALAR

Silah projelerini firma sahibine veren şüpheli, seri numaraları alınmış para çantasını alarak lokantadan ayrıldı. Tam bu sırada organize dedektifleri, Mustafa Tanrıverdi’ye suçüstü yaptı. Savcı Saylan’ın talimatıyla şüphelinin Makine Kimya Enstitüsü’ndeki makamı ile evinde arama yapıldı. Evde ele geçirilen bilgisayar ve dijital dokümanlara el konuldu. Polis tarafından sorgulanan zanlı suçunu itiraf etti. Savcılığa sevk edilen zanlı çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Haberin Devamı

Çantasız girdi, içi para dolu bond çantayla çıktı

Polis tarafından başlatılan operasyonda Mustafa Tanrıverdi’nin gideceği lokanta görüş açıları belirlenerek güvenlik kameralarıyla donatılıyor. Polis, Mustafa Tanrıverdi gelmeden lokantadaki müşterileri dışarı çıkarıyor. Operasyon görüntülerinde Tanrıverdi, Ankara Söğütözü’nde bulunan Çiçek Lokantası’na elinde çanta olmadan giriyor. Adım adım izlendiğinden habersiz silah planlarını ABD firmasının sahibine satan Tanrıverdi, lokantadan elinde içinde seri numaraları alınmış içi para dolu Bonda çanta ile çıkıyor. Lokantanın kapısına geldiğinde arkasından biri kadın iki polis müdüre koşuyor. Ve kolundan tutulan Mustafa Tanrıverdi yakalanıyor. Seri numaraları alınmış paralar da (sağda) delil oluyor.

Haberin Devamı

CEZAEVİNE KONULDU

Suçüstü yapılan MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi’yi Ankara Adliyesi’nde sorgulayan savcı, tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi sulh ceza hakimliği de Tanrıverdi’yi ‘rüşvet’ ve ‘devlet sırlarından yararlanma ve devlet hizmetlerine sadakatsizlik’ suçlarından cezaevine yolladı.

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ MPT-76:
42 NATO testini geçen tek tüfek!

MKE’NİN ürettiği Milli Piyade Tüfeği MPT-76, suda karda, balçıkta, -40 ile +65 derece sıcakta bile tıkır tıkır çalışıyor. NATO standartlarındaki ağırlaştırılmış 42 testi geçen dünyadaki tek piyade tüfeği olan MPT-76, 1000 mermide 8 olan basit hata sayısını da 3’e düşürerek rekor kırdı.

Toplam 52 test geçti

MPT-76 NATO standardı olan soğuk ve sıcak hava, kum yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış 42 testin tamamını hatasız geçti. ABD ordusunun kullandığı M-16 ise bu testlerin 25’ini geçebiliyor. Ancak MKE bu kriterlerin üzerine 10 test daha koydu ve MPT-76 bu testlerde de başarılı oldu.

Haberin Devamı

-40 ile +65 derecede bile çalışıyor

MKE’nin geliştirdiği 600 metre etkili menzile sahip 7.62 mm’lik MPT-76 Piyade Tüfeği, Türkiye’nin her yerindeki birliklerde her hava şartında denendi. Geri dönüşlerle iyileştirmeler yapıldı. MPT-76 -40 ve +65 derece sıcaklıkta, basınçlı su altında ve balçıkta bile tıkır tıkır çalıştı. Milli piyade tüfeği kimyasala karşı da tutulduğu testi de başarıyla geçti. Güneş enerjisi testinde yapay ortamda 10 yıl güneş altında kalmış gibi ışına maruz bırakılan MPT-76 bu testi geçtikten sonra kullanıldı ve yine başarılı performans sergiledi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Milli Piyade Tüfeği MPT-76’yı denemişti.

TSK’nın yüzünü güldürdü

MPT-76 için yapılan pilot uygulamalar tamamlandı. Ancak En önemli test olan ‘Sahra Kullanıcı Testi’ için TSK’ya 200 silah verildi. Uzman askerler bu silahları her türlü şart altında kullanarak denedi. Geri dönüşler son derece pozitif olunca silahı kullanan askerlerin de yüzü güldü.

1000’de 3’lük basit hata rekoru

NATO standartlarında piyade tüfekleri için 1000 mermi atımında ‘boş kovan sıkıştırma’, ‘mermiyi yuvadan dışarı atmama’ gibi 8 basit hata normal karşılanıyor. Ancak MPT 76’da bu rakam 1000 mermide 3 hataya düşürülerek bir rekor kırıldı. Öte yandan TSK’nın şu anda kullandığı piyade tüfeği G-3’te 8 bin mermi olan namlu atım ömrü, MPT-76’da 12 bin mermiye çıkarıldı.