Gazete Vatan Logo

Silah bırakıyorlar ama...

'Silahsızlanma sürecinin başarıyla tamamlandığını' duyuran ETA, 'örgütün tasfiyesi'ne ilişkin bir açıklama yapmadı. Açıklama, BASK ülkesinin milli gününde yapıldı

Silah bırakıyorlar ama...

Fransa ve İspanya topraklarındaki Bask ülkesinin bağımsızlığı için yürüttüğü 40 yıllık mücadelenin ardından 8 Nisan’da silahlarını teslim etmeye başlayan ETA, silahsızlanma sürecinin başarıya ulaştığını duyurdu. Ancak silah bırakan örgüt dağılmaktan söz etmedi.

ETA, kendisine yakınlığıyla bilinen Gara gazetesine dün yaptığı açıklamada örgütün bundan sonraki stratejisine dair bir iç tartışmanın yürütüldüğünü açıkladı. Fakat açıklamada örgütün dağılmasına dair hiç bir referans yapılmadığı gibi “yapısal bir öncelik” olarak bağımsızlıktan söz edildi ve “özgürlüğü, demokrasiyi ve barışı garanti altına almak için atılabilecek en devrimci adımın” atıldığını savunuldu.

Açıklamanın Bask Ülkesi’nin milli günü olan 16 Nisan’da yapılması dikkat çekti.

Açıklamada ETA barış için aracılık eden Jean-Noël Etcheverry, Michel Berhocoirigoin ve Michel Tubiana’ya; “aşırı sağ hariç” tüm polis güçlerine, halka ve sendikalara sorunun çözümü için çalıştıkları için teşekkür etti. Pek çok militanı cezaevinde bulunan ETA, militanlarının koşulları ve tahliyeleri için merkezi hükümeti tartışmaya ve bunun sonucunda bir süreç başlatma çağrısı yaptı. Öte yandan İspanya hükümeti ETA ile hiçbir şekilde müzakere yürütmeye yanaşmıyor.

Haberin Devamı

İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido, ETA’nın silah bırakacağı yolundaki haberler üzerine silahsızlanma karşılığında örgütün devletten hiç bir şey alamayacağını vurgulamış ve “ETA’nın yapması gereken dağılmak ve ortadan kaybolmak” demişti.

8 NİSAN’DA SİLAH BIRAKTI

Bask hükümetinin onayıyla Ram Manikkalingam tarafından koordine edilen Ulusal Doğrulama Komitesi, 8 Nisan’da Fransa Bayonne’de yaptığı basın açıklaması aracılığıyla ETA’nın sabahın ilk saatlerinden sivil arabulucular aracılığıyla Fransa’nın çeşitli yerlerindeki 8 cephaneliğin yerini bildirildiğini açıklamıştı.

ETA, 2011’de tek taraflı ateşkes ilan etmişti. Fransa ve İspanya’nın bu ateşkes ilanına yanıtı ise iki ülkede ETA’ya karşı yürütülen geniş çaplı operasyonlar olmuştu. Bu operasyonların sonucunda örgütün pek çok militanı tutuklanmıştı.

Haberin Devamı