Gazete Vatan Logo

Sikorsky helikopteri alan Avukat, Uzan şaraplarının en iyi müşterisi oldu

Uzan ve Aksoy'un 4 bin şarabı dün açık artırmayla satışa çıktı. Milyarlık şarapların peynir ekmek gibi satıldığı müzayedenin en iyi müşterisi ise Cem Uzan'ın Sikorsky helikopterini alan Avukat Yağız Dağlı oldu. ''Bu şarapları yurtiçi ve yurtdışındaki bazı müşterilerimin isteğiyle aldım'' diyen Dağlı, yaklaşık 300 milyar liralık alım yaptı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Uzan ve Aksoy ailelerinden haczedilen, 'dünyanın en değerlileri' listesindeki şaraplar, dün Antik A.Ş tarafından düzenlenen müzayedeyle yeni sahiplerini buldu. Muhammen bedeli 1 trilyon 300 milyarı aşan 4 bin şarabın açık artırmayla satışa sunulduğu müzayedenin en iyi müşteri ise Cem Uzan'ın Sikorsky helikopterini İngiliz Palm Harbour Holdings adına alan Avukat Yağız Ali Dağlı oldu. '5 yıldızlı ve asrın en iyi rekoltelerinden birinin ürünü' olarak tanımlanan ve 50 milyardan satışa sunulan 20 şişe Chateau Petrus 1982 koleksiyonunu 110 milyar liraya, Baltık Denizi derinliklerinde 82 yıl bekleyen iki şampanyayı da 10 milyar liraya satın alan Dağlı, yaklaşık 300 milyar liralık şarap alımı yaptı. Şarapların satışından yaklaşık 2.5 trilyon lira gelir bekleyen TMSF yetkililerinin müzayede başlar başlamaz yüzü gülmeye başladı. Çünkü milyarlık şaraplar 'peynir ekmek' gibi satıldı.

Dağlı: Müşterilerim için satın aldım
Dağlı'nın ismi, kısa bir süre önce de Cem Uzan'ın Sikorsky'sini 8.3 trilyona almasıyla gündeme gelmişti. Dağlı, "Uzan'ın arkadaşıyım. Ama helikopteri İngiliz bir grup adına aldım" demişti. Şarap müzayedesinde VATAN'ın sorularını yanıtlayan Dağlı, "Cem Uzan'la yakın bir dostluğumuz yok; karşılaştığımızda selamlaşırız o kadar. Şarapları yurtiçi ve yurtdışındaki bazı müşterilerim için aldım. Bir de aralarında bir şirketler grubu var" dedi.

Şarapları hangi grup adına aldığını açıklamayan Dağlı, "Erol Aksoy'un Galatasaray Lisesi'nden sınıf arkadaşıyım" açıklamasını yaptı.

Restoranlar Petrus'ları kapıştı
* 4 bin adetlik 'dünya ölçeğindeki' şarap koleksiyonunun satışı dün saat 11.00'da başladı, gün boyu sürdü.

* Özellikle Petrus'lar için kıran kırana bir bayrak savaşının yaşandığı müzayedeye 90 kişi katıldı.

* Müzayedede, Türkiye'den ünlü restoran sahipleri dikkat çekti. Etiler'de bir restoranın müdürü olan İdris Esergül, 15-20 şişe Petrus aldı.

* Silifke'deki Altın Orfoz Otel'in sahibi Atilla Aksoy, 150 adet şarap aldı.

* Grup halinde yapılan satışlarda 70 milyar 200 milyon lira ile 1982 yılına ait Petrus'lar en yüksek muhammen bedelle satışa sunulurken, tek satışlarda 4 milyar 50 milyon lirayla Domaine De La Romanee Conti müzayedenin en pahalı şarabıydı.

* Herkes Petrus'lara odaklanınca, müzayedede iki şişesi 750 milyon lira olann Le Pin 1992 şaraplarına alıcı çıkmadı. Uzmanlar "Alan, ertesi gün Londra'da 2 katına satabilirdi" dedi.

Mucize şampanyayı da Avukat Dağlı aldı
Müzayedede, 1916'da Çarlık Rusyası subayları için şampanya götürürken Baltık Denizi'nde batan gemide bulunan şampanyalar büyük ilgi gördü. 1 milyar 620 milyon lira bedelle satışa sunulan iki şişe 1907 tarihli Heidsieck & C. Monopole Goet Americain şampanyaların alıcısı 10 milyar lira ile Dağlı oldu. Bu şampanyaları değerli kılan ise mucize eseri 82 yıl deniz dibinde uygun ısıda beklemiş olması.

Haberin Devamı