Gazete Vatan Logo

Sıkıysa şimdi sıkın

Artık pabuç pahalı. Sakarya’da havaya ateş açan düğün magandası 12 bin YTL cezaya çarptırıldı

Her yıl yaklaşık 600 kişinin hayatını kaybetmesi, magandaları caydırmıyordu. Ama artık cana kıymet vermeyen bu eşkiyalar paralarını düşünmek zorunda kalacak. Zira, Sakarya’nın Geyve ilçesindeki bir düğünde ruhsatsız tabancayla havaya ateş eden Şenol Şen ve 16 yaşındaki M.M. savcılığın hışmına uğradı. Savcı, Şenol Şen’e, 12 bin YTL ön ödemeli para cezası verirken, silahı kurusıkı olduğu anlaşılan M.M.’ye de 3 bin 500 YTL ceza kesti.

KORKU VE PANİK YARATTI
Para cezasının 10 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini tebliğ eden Savcılık bununla da kalmayarak, Şen hakkında “6136 sayılı Ateşli Silahlar Kununu”na muhalefet ve “halk arasında korku, kaygı ve panik yaratabilecek biçimde havaya ateş etmek” suçlarından; kuru sıkı tabancayla ateş eden genç hakkında da “Meskun mahalde ateş etmek” suçundan ceza davası açmaya da karar verdi.

JANDARMA DÜĞÜNDE
Üstelik düğün magandalarının yakalanma yöntemi de Türkiye’de bir ilk. Polis, “Havaya ateş açanı nasıl yakalayalım. Ses duyduğumuzda elbette asayiş amaçlı kontroller yapıyoruz. Ama biz gittiğimizde havaya ateş açanlar gizleniyor” diye yakınırken jandarma bir çözüm buldu. Düğüne davetli gibi sivil kıyafetlerle giden ekipler, davetlileri eğlendirmek için sahnede org çalıp türkü söyleyen Şenol Şen’in ruhsatsız olduğu belirlenen tabancayla havaya ateş ettiğini belirledi. Aynı anda 16 yaşındaki M.M. de ateş ediyordu. Sivil jandarma ekipleri ikisini de yakalayıp savcıya götürüldü.

KABAHATLER KANUNU
Savcılık, para cezalarını geçen yıl çıkan Kabahatler Kanunu’nun 23. Maddesi’ne dayandırdı. Bu madde Cumhuriyet Savcısı’na, kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde bir kabahat dolayısıyla idarî yaptırım kararı vermeye yetkisi tanıyor.

ÖDEMEZSE FAİZ VAR
Şenol Şen itiraz için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurabilecek. Mahkeme de suçlu bulursa, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Orada da aleyhinde karar verilirse cezası kamu alacağına dönüşecek. Ancak, parayı ödemezse hapse atılmayacak, cezasına yasal faiz işletilecek.

Cana kıymet vermeyen artık parasını düşünür!
Geyve Cumhuriyet Savcılığı’nın para cezasına hemen her kesimden destek geldi. Bu karara en çok sevinenlerden biri ise kuşkusuz maganda kurşunlarına kurban gidenlerin aileleriydi. Geçen yıl düğünde magandaların açtığı ateş sonucu Galatasaray Üniversitesi’nde okuyan 24 yaşındaki kızı Begüm Kartal’ı kaybeden Hasan Kartal, “Bu tür olayların önüne geçilmesi için ne gerekiyorsa yapılsın artık. Hem para cezası verilsin hem de ağırlaştırılmış başka cezalar verilsin. Çünkü birilerinin sorumsuzluğu nedeniyle maalesef canlar gidiyor. Belinde ruhsatsız tabanca taşıyanlar tespit edilir edilmez hemen ağır para cezası ve hapis cezasına çaprtırılmalı. Aksi takdirde daha çok canlar yanar” dedi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fatih Mahmutoğlu da “Kabahatler Kanunu, Türkiye için çok gerekli bir yasa. Öncelikle adliyelerin iş yükünü azaltmak için çıkarılmış bir yasa. Savcıya da yaptırım uygulama hakkı tanıyor.” Bireysel silahsızlanma konusunda yaptığı çalışmalarla gündeme gelen Umut Vakfı’ndan Dr. Ayhan Akçan, verilen cezanın çok isabetli olduğunu söyledi:

SAVCIYA BRAVO
“Geyve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği kararı takdir ediyoruz. Ve bunun çok büyük bir caydırıcı rol oynayacağını düşünüyoruz. Çünkü 12 bin YTL düşük bir miktar değil. İşin ucunda böyle bir ceza varsa o zaman vatandaşlarımız havaya ateş etmek istediklerinde bir kez düşünmek zorunda kalacaklar.”

Haberin Devamı