Gazete Vatan Logo

Sıkılaştırma önlemleri işe yaradı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunu ve yakın dönem eğilimlerinin çekirdek enflasyonun kontrol altına alındığına işaret ettiğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Başçı, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 4’e yakın seyrettiğini söyledi.

Ekonominin dezenflasyon sürecinde olduğunu kaydeden Başçı, döviz kuru gelişmelerinin enflasyon artışında önemli bir rol oynadığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Makro ihtiyati önlemler kredi talebini azaltarak piyasa faiz oranlarının düşmesine neden olmaktadır. Finansal eğitim yoluyla aşırı borçlanmanın önüne geçilmesi de benzer şekilde piyasa faiz oranlarının düşmesine yol açabilecek. Türkiye’nin risk primi Euro Bölgesi borç krizi seviyesinin altında seyrediyor. Enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın engellenmesi için önden yüklemeli ve güçlü parasal sıkılaştırma yapıldı. Parasal sıkılaştırma tedbirleri beklenen sonuçları veriyor.”

Haberin Devamı

Baskılar sonrası faiz indirimi nasıl oluyor?

CHP İstanbul Milletvekeli Prof. Aydın Ayaydın, Merkez Bankası’nın bağımsızlığıın iyice yitirdiğini ve artık çözümün değil sorunun bir parçası olduğunu söyledi. Erdem Başçı’nın sunum yaptığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Ayaydın, “Enflasyon hedeflemesine geçildiğinden bu yana bir kez dahi hedefini tutturamayan Merkez Bankası var. Temel amacını bu kadar ıskalayan kuruma kim neden inansın” dedi. Ayaydın, Başçı’ya “Sizce Merkez Bankası’nın bağımsızlığı nedir? Ülkemizde Merkez Bankası bağımsız mıdır? Bağımsız ise hükümetin baskılarının hemen ertesinde faiz indirimi kararlarını almanın anlamı nedir” sorusunu yöneltti.