Gazete Vatan Logo

Sıkı duruşa devam

Merkez Bankası, sürpriz yapmayarak faizlere dokunmadı. Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğunu belirten TCMB, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşu sürdüreceğini belirtti

Sıkı duruşa devam

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önceki gün faizlere dokunmamasının ardından gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sürpriz yapmayarak faizleri sabit tuttu. TCMB Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun alt bandı, politika faizi, üst bant ve geç likidite faizini sabit tutarken, sıkı para politikası duruşunun korunmasına devam etmeye karar verdiğini açıkladı.

Kurul, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 9.25’te, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7.25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da (politika faizi) yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu. Geç Likidite Penceresi borçlanma faiz oranı yüzde 0 ve borç verme faiz oranı yüzde 12.25’te sabit bırakıldı.

Enflasyon riski

PPK metninde, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğine işaret ettiği, iç talepte iyileşme gözlendiği, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisini sürdürdüğü belirtildi. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin gücünü koruduğu vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaktadır. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.”

Değişiklik yapmadı

Duyuruda, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi. PPK metninin enflasyon ve ileri dönük politika mesajlarını içeren bölümünde bir önceki metne göre bir değişikliğe gidilmedi.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği bildirilen duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin kurulun geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği kaydedildi.

Haberin Devamı