Gazete Vatan Logo

Sıkı duruşa devam

Merkez Bankası, Haziran ayı PPK toplantısında sürpriz yapmadı ve faizlere dokunmadı. TCMB, “Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek” dedi

Sıkı duruşa devam

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 25 baz puanlık faiz artışından sonra gözlerin çevrildiği Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalara sürpriz yapmadı. TCMB, Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz yapmadı, faiz koridorunun alt bandı, politika faizi, üst bant ve geç likidite faizine dokunmadı.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25’te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8’de, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25’te, geç likidite penceresi borçlanma faizini yüzde 0, borç verme faizini de yüzde 12.25’te sabit tuttu. TCMB, yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin sınırlayıcı etkisine rağmen, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışlarına dair risk yarattğını belirtti.

Tüm araçları kullanırız

PPK açıklamasında, “Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün

araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek” denildi.

Haberin Devamı

Teşviklerle büyüme hızlanır

Merkez Bankası, teşvik ve önlemlerin ekonomiyi canlandırdığına dikkat çekti. PPK’nın açıklamasında şu noktalara değinildi: “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki toparlanmanın güçlendiğine işaret ediyor. İç talepte iyileşme gözlenirken AB’nin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürüyor. Teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi bekleniyor. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendiriyor.”