Gazete Vatan Logo

Sıkı dostlar

Financial Times’a konuşan analistler Türkiye ile Katar arasındaki iş birliği anlaşmalarının siyasi ve ekonomik ilişkilerin gücünü ortaya koyduğunu belirterek, “Uluslararası aktörlere cevap verdiler” değerlendirmesini yaptı.

Sıkı dostlar

Katar’ın Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacağını açıklaması ve ilk olarak iki ülke Merkez Bankaları’nın 3 milyar dolarlık swap anlaşması imzalaması dünyada ses getirdi. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Katar Merkez Bankası arasındaki para takası (swap) anlaşmasına sayfalarında yer verdi.

Gazeteye göre Katar, 3 milyar dolarlık anlaşmayla Türkiye’ye desteğini artırmış oldu. Haberde, GAM Investment’ın gelişmekte olan piyasalar yatırım direktörü Paul McNamara Swap anlaşmasıyla ilgili olarak, “Türkler için daha fazla dolar bulunmasını sağlayacak her şey değerli ancak 3 milyar dolar durumu çok da değiştirmez açıkçası” yorumunda bulundu. Haberde, şu ifadeler yer aldı:

Katar’ın çok parası var

“Analistler bu mali desteğin, Suudi Arabistan ve 3 Arap müttefikinin Katar’a abluka uygulamasından bu yana Ankara ve Doha arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin ne kadar güçlendiğinin bir işareti olduğunu söylüyor.”

Londra’daki Stratejik Çalışmalar için Uluslararası Enstitü analistlerinden Emile Hokayem de FT’ye yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ilişkilerin ‘Ortadoğu’nun geleceğine dair ortak hissiyet ve kardeşlik bağlarından’ ötürü güçlendiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Hokayem, “Türkiye-Katar ekseni ile Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri ekseni arasında stratejik bir rekabet var. Bu rekabet Türkiye ve Katar’ı ortaklıklarını pekiştirmeye zorladı. Katar’ın çok parası var ancak 15 milyar dolar Türkiye’nin ekonomik ihtiyaçları için bir çözüm değil. Türkiye ve Katar bir ölçüye kadar, hem kendi ülkelerine hem bölgesel ve uluslararası aktörlere, iki ülkenin izole olmadığı ve başka seçenekleri de oldukları mesajını vermek istiyor.”

Sembolik değil

Gazeteye konuşan Renaissance Capital’ın şef ekonomisti Charles Robertson, Katar’ın mali desteğinin sembolik olmaktan daha öte olduğu görüşünde: “15 milyar dolarlık paket, Türkiye’ye son 5-8 yılda yapılan yıllık ortalama doğrudan yabancı yatırımdan daha fazla. Kur swapı da daha iyi, çünkü hızlı yapılan bir işlem.”

Haberin Devamı

11 milyar dolarlık yeni proje

FInancIal Times, Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesini şöyle açıkladı: “Katarlı yetkililer, Türkiye ve ülkeleri arasındaki ticaretin geçen yılın ikinci yarısında yüzde 30 arttığını söyledi. Katar Ticaret Odası’na göre, Türk şirketler Katar’da çoğu 2022 Dünya Kupası ile ilişkili olmak üzere 11 milyar dolar değerinde projeler üzerinde çalışıyor.”
Tek kalemde 350 milyon $
Dünya Kupası hazırlıkları için 200 milyar dolarlık bütçe ayıran Katar, finallerin yapılacağı stadyum komplekslerinden ‘Main Works for the Fifth Precinct Stadium’ projesi ihalesini 350 milyon dolara Tekfen inşata vermişti. Bunun yanında çok sayıda inşaat firması Katar’da Dünya Kupası için yapılan stat ve altyapı yatırımlarını üstlenmişti.
Türkiye’ye davet
Geçtiğimiz aylarda Katar Bayındırlık İdaresi Başkanı Saad Bin Ahmed Al Muhannedi de “Sadece Türk müteahhitlerini değil, Türk teknik müşavirlik hizmetlerini ve Türk inşaat malzemelerini de Katar’da görmek istiyoruz” demişti.

Haberin Devamı