Gazete Vatan Logo

Siirt’i uçuran proje!

‘Taş atan çocuklar’ olgusu değişecek

Siirt’i uçuran proje!

Eğitim ve sosyal faaliyet sunan ‘Siirt Akademi’ büyük ilgi görüyor. Yaklaşık 3 bin çocuğun yararlandığı akademi ‘taş atan çocuklar’ olgusunu da değiştiriyor...

Siirt Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü’nün öncülüğünde kurulan Siirt Akademi, Güneydoğu’ya model oldu. Özellikle 10-17 yaşları arasındaki gençlere yönelik sosyal projelerin tek çatı altında birleştirildiği “Siirt Akademi” projesi, şimdi Diyarbakır, Van, Mardin, Batman, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Ağrı, Muş ve Şanlıurfa’da da uygulanacak.

Sivil şehitlerin adı verildi

Siirt Akademisi’nde, Gençlik Destek Merkezi, Madde Bağımlılığıyla Mücadele ve Rehabitilasyon Merkezi, Bilim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi, Kütüphane, Kimsesiz Çocuklar Rehabitilasyon Merkezi, Sınavlara Hazırlık Destek Merkezi, Dil Eğitim Destek Merkezi, Konferans ve Spor bölümleri yer alıyor. Eğitim gören ve projelere katılanlar için her gün sabah 11:00-23:00 arası sıcak çorba servisi yapılıyor. Eski çocuk yuvası binasının elden geçirilmesiyle yapılan Siirt Akademi’nin girişinde Çanakkale’de şehit düşen Siirtliler’in olduğu bir tablo bulunuyor. Kütüphane, konferans salonu gibi bölümlerin bazılarına ise 2011’deki PKK saldırısında hayatını kaybeden sivil şehitler Kevser Çetin, Nergiz Evin, Zeynep Evin’in isimleri verilmiş.

‘Boşluğu terör örgütü doldurur’

Proje için yoğun çaba gösteren Siirt Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu şunları söyledi:

“Buradaki amacımız bu çocukların bazılarının bize taş, molotof atarak karşımıza çıkmaması. Bu çocukları böyle tanımak yerine ileride mesleklerindeki başarıları ya da bilim hayatına katkılarıyla görmek istiyoruz. Burada maddi durumu olmayan çocuklara ve ailelerine destek olarak bir boşluğu doldurmaya çalışıyoruz. Çünkü bu boşluk terör örgütü tarafından da doldurulabilir. Hayırseverlerin ilgisini bekliyoruz. Bu binada çocuk yuvası varken bakanlık 13 çocuk için 1 milyon TL harcıyordu. Şimdi bundan çok daha düşük maddi kaynak için çırpınıyoruz.”

3 bin çocuk geliyor

Akademinin Emine Erdoğan Bilişim Salonu’ndan, evinde bilgisayar bulunmayan 3 binden fazla öğrenci faydalanıyor. Farklı projelerde bine yakın çocuk eğitim görüyor. Anadolu ve Fen liseleri sınavlarına hazırlanan 145 Siirtli öğrenciye eğitim fakültelerinden mezun, pedagojik formasyon almış polisler, haftada 10 saat ders veriyor. ‘Sokaktaki İnciler’ projesiyle de sokakta çalışan 60 çocuğa eğitim, kırtasiye, kıyafet ve ayakkabı desteği veriliyor.

377 kadına eğitim

Siirt polisi akademide Siirtli kadınlara da destek oluyor. Aile Destek Merkezi’nde 18 öğretmen, 13 kursta 377 kişiye eğitim veriyor. ‘Donanımlı insan çağdaş gelecek’ ve memurlarla Siirtli ailelerin kaynaştığı ‘Kardeş Aile’ projeleri de dikkat çekiyor. Projeye Vali Ahmet Aydın büyük destek veriyor. Projeyi yerinde inceleyen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören de Siirtli gençlere nitelikli bir futbol tesisi kazandırıyor.



‘Ya okuyacağız ya kocaya verileceğiz’

Siirt Akademi’nin en dikkat çeken projesi ‘Tillo’nun Güveni’. Projenin rol modeli eski Siirt, şimdi Diyarbakır Emniyet Müdürü olan Recep Güven. 112 kızın üniversite sınavlarına hazırlandığı projeye “Ölürsem beni Tillo’ya gömün” diye Siirtlilere vasiyeti bulunan Recep Güven’in adı verilmiş. Proje kapsamında Siirt’teki Final Dershanesi’ne giden ve masrafları akademi tarafından karşılanan kızların YGS sınavları da başarılı geçmiş. Siirt Akademi de Vali Ahmet Aydın ve Eminyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu’yla bir araya gelen kızlar YGS kutlamasını Vali ve Emniyet Müdürü’nün katıldığı Kürtçe, Arapça ve Türkçe türkülerin birlikte söylendiği bir masada yaptı. VATAN’a konuşan 18-19 yaşındaki Tillo’nun Güveni’nin ‘Kardelenler’i şöyle dedi:

‘Evimizden çıkamazdık’

“Siirt’te sosyal faaliyet imkanı yok denecek kadar az. Hiçbirimizin ailesinin bizi dersaneye gönderecek maddi durumu yok. Bu proje hem eğitim hem de sosyal olarak bizi çok rahatlattı. Evimizden çıkamazken burada birçok arkadaşımız oldu. Bizim için iki yol var; ya okumak ya da kocaya verilmek. Hepimiz okumak için çabalıyoruz. Sağolsun buradaki abi ve ablalarımız bizimle çoğu zaman ailemizden fazla ilgileniyor.”

Haberin Devamı