Gazete Vatan Logo

SİHA’ların hata oranı ‘sıfır’dır!

Silahlı İHA’ların sivilleri vurduğu’ iddialarına Balyoz mağduru emekli orgeneral Ergin Saygun’dan cevap geldi: SİHA ile çok hassas şekilde cerrahi bir operasyon gibi müdahale yapılmaktadır, hata oranı sıfırdır

SİHA’ların hata oranı ‘sıfır’dır!

Her şey 31 Ağustos’ta Hakkari’nin Oğul köyü kırsalında 4 teröristin etkisiz hale getirildiği, bir işbirlikçinin öldüğü, 3’ünün de yaralandığı operasyonla başladı. SİHA’larla yapılan operasyonda vurulanların işbirlikçi ya da terörist olmadığı, piknik yapan sivil vatandaşlar olduğu iddiaları ortaya atıldı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu da bu iddiaları Meclis gündemine getirdi.

Cerrahi operasyon gibi...

Gerek hükümet gerekse Genelkurmay Başkanlığı, bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Dün bir cevap da Balyoz Davası’yla içeri atılan eski ordu komutanlarından emekli Orgeneral Ergin Saygun’dan geldi.

Saygun, AA muhabirine, insansız hava araçlarıyla ilgili tartışmalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Saatlerce süren bütün bu koordine ve kıymetlendirmelerden sonra hedefin terörist olduğu netleştirilince, gerekli irade ortaya konularak SİHA ile çok hassas şekilde cerrahi bir operasyon gibi müdahale yapılmaktadır.

Halen kullanılan milli sistemler, sınıfının en iyisi olup hem otonomi yani akıllı olması hem de görüntü netliği ve kullanılan milli akıllı mühimmat açısından çok daha gelişmiştir.”

Haberin Devamı

Yarım metreden az

“İHA ve mühimmat çok sessiz olmasının yanı sıra yarım metreden az hassasiyetle hedefe isabet etmektedir. Eskiden istihbarat beklenecek, bilahare operasyon planlanacak, saatlerce belki günlerce Mehmetçik dağda bayırda gezecek, belki pusuya düşecek, belki de şehit olacaktı. Bunların ikmali, tahliyesi vesaire daha büyük ve uzun planlamaları gerekli kılacaktı. 250, 500, 1000 librelik bombalar kullanılarak savaş uçaklarıyla da müdahale edilmektedir ancak savaş uçaklarının ve silahlı helikopterlerin sesi duyulduğundan teröristin kaçma ihtimali yüksektir.”

Net şekilde görülür

“Artık can havliyle tetiğe basmasını veya silahını ateşlemesini gerektirecek bir durum mevcut değildir. Tersine soğukkanlı bir şekilde üst karargahlardan da izlenebilen görüntülere dayanan sağlam bir karar verme mekanizması ve ağı bulunmaktadır. İHA/SİHA’ların hata yaptığını düşünmüyorum çünkü elektronik olarak ölçüm yapıyorlar. Bu ölçülmede ve görüntü alınmasında insan faktörü yoktur. Verilen hedefi lazerle kendi işaretler, bıraktığı bomba lazer ışınına oturur ve hedefi vurur. Ayrıca teröristin kolu bacağı, kullandığı silahın markası dahi net bir şekilde görüntülenebilmekte, bu görüntüler harekat merkezlerinde karar vericiler tarafından diğer istihbarat kaynaklarından gelen bilgiler ile beraber değerlendirilerek ve hedef saatlerce izlenerek büyük hassasiyetle icra edilmektedir.”

Haberin Devamı

Son derece dikkatle

“ABD bu teknolojiyi bilmediği ve hakim olmadığı coğrafyalarda, yerleşim bölgelerine duyarlılık göstermeksizin kullanıyor. Ancak Türkiye’de durum tamamen farklı. Bu operasyonlar kendi coğrafyamızda, personelimizin karış karış bildiği ve son derece tecrübeli olduğu bölgelerde, yerleşim bölgelerinden uzakta, terörist ve sivil halkı kesinlikle ayırt ederek son derece dikkatle, koordinasyon içinde yapılmaktadır. Bu nedenle hata oranı sıfırdır.”

‘Dünya çapında başarı’

İHA’ları ve yüksek teknolojiyi etkin biçimde, istihbarattan harekata ve operasyona dönüştürmenin, dünyada çok az sayıda ülkenin başarabildiği bir kabiliyet olduğunu belirten Saygun, “Milli İHA’ları ve milli akıllı mühimmatı geliştirip üreten 6 ülkeden biriyiz. Envanterdeki 30 İHA ile 25 bin uçuş saatini aşmış bu sistemlerle İHA kabiliyeti, operasyonel birikim anlamında dünyadaki en ileri ülkelerdeniz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

SİHA’dan rahatsız olmak izahtan varestedir!

İHA/SİHA’ların terörle mücadeleye katkısı ortadayken bazı kesimlerin bundan rahatsızlık duymasına ilişkin de değerlendirme yapan Saygun, şunları kaydetti: “SİHA/İHA sessiz, ucuz, insan faktörü ve bu faktörün sebep olabileceği olumsuzluklardan uzak, süratli, reaksiyon zamanıyla tam bir baskın sağlayan hava aracıdır. Teröristlere zarar verilmesinden rahatsız olan ve her türlü siyasi mülahazanın üzerinde tutulması gereken böyle milli bir davada devletin karşısına çıkanların kimlere hizmet ettikleri de izahtan varestedir.”

İsrail’in engelleme çabaları

Eski ABD Hava Kuvvetleri Komutanı’nın, 1943 yılında, havacılığın geleceğinin İHA’larda olduğunu söylediğini hatırlatan Saygun, şunları söyledi: “Bizde ise İHA’lar çok sonraları gündeme gelebilmiştir. Önce bir Heron meselesi ortaya çıkmıştır. İsrail’den direkt alım yani mevcut ne ise gidip alınacak. Bu öyle değil. Üst yüklenici TAİ, alt yüklenici İsrail firması, onun alt yüklenicisi de ASELSAN. Projenin yürümeyeceği daha baştan belli. Nitekim İsrail, ASELSAN’ın yaptığı kamerayı kullanmamak için çeşitli bahaneler yürütünce proje durdu. Bu sefer kiralama yöntemine gidildi. İsrailliler kiralanmış olan Heronları uçurmamak için çeşitli bahaneler yarattı. PKK’lılar, Heronların uçuşlarına mani olunması için İsrailli hahamları devreye soktular. Engelleme çabalarına rağmen taktik İHA’lar envantere girdi.”

Haberin Devamı

Yemek pişirip teröristleri beklemişler!

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Hakkari Oğul köyündeki operasyon sırasında teröristlerle toplantı halinde oldukları belirlenen PKK iş birlikçileri İbrahim Sak, Musa Tarhan, Mehmet Temel ve İsmail Aydın’ın güvenlik gerekçesiyle kapalı olan yolu kendi imkanlarıyla açarak teröristlerin bulunduğu bölgeye gittikleri belirlendi. İş birlikçilerin bölgeye ulaştıktan sonra da yemek pişirerek bir süre teröristlerin gelmesini bekledikleri tespit edildi.

11 ay hapis yatmıştı

Balyoz davası kapsamında tutuklanan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, 14 Mart 2012’de tutuklanıp 10 ay 25 gün tutuklu yargılandıktan sonra sağlık sorunlarından dolayı serbest bırakılmıştı. Haksız yere tutuklanan Orgeneral Saygun’a 150 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verilmişti.

Akıllı mühimmat 8 km’den vuruyor

Türkiye’de yerli İHA’lar etkin olarak 2015 yılında kullanılmaya başladı. Baykar Makina tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 tipi İHA’lar Eylül 2016 tarihinde ise silahlı olarak görev aldı. Güvenlik güçlerinde toplam 24 adet TB2 kullanılıyor. Bunların 12 tanesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda, 6’sı geçtiğimiz ay jandarmaya teslim edildi. 6’sı ise Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunuyor. TB2’de Aselsan tarafından üretilen Mam-L akıllı mühimmat kullanılıyor. Roketsan tarafından geliştirilen Mam-L (Mini Akıllı Mühimmat) 8 kilometre mesafedeki hedefleri vurabiliyor ve 25 metre yarıçapındaki dağınık düşman hedeflerinde etkili.

Anka’lar da havada

TSK’nın envanterinde bulunan başka bir yerli İHA ise TUSAŞ’a ait Anka’lar. 3 model bulunuyor, A, B ve S. Anka A ve S 18 saat, Anka B ise 24 saat havada kalabiliyor 75 Kts seyir hızına sahip. 200 Kilogram Faydalı Yük Taşıma Özelliklerine Sahip. TSK tarafından 10 adet Anka kullanılıyor. 6 tane de Vestel Karayel İHA’lar kiralık olarak envanterde.