Gazete Vatan Logo

Sigortasız işçi çalıştıran işvereni ihbar edene ödül veriliyor mu?

Sigortasız işçi çalıştırmak ciddi bir suç. Sigortasız işçi çalıştıran işverenler büyük para cezaları ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu şekilde vergi kaçıran iş yerlerini şikayet etmek ise mümkün. Peki sigortasız işçi çalıştıran işvereni şikayet edenlere para ödülü veriliyor mu? İşte o sorunun yanıtı...

Sigortasız işçi çalıştıran işvereni ihbar  edene ödül veriliyor mu?

Kayıt dışı işçi çalıştırmanın işverene hem yüklü bir para cezası hem de başka yaptırımlar ile geri dönüşü var. Hem işçinin sosyal haklarını elinden alan hem de ülke ekonomisine zarar veren kayıt dışı işçi çalıştırmayı vatandaşların şikayet etmesi mümkün.

KAYIT DIŞINI İHBAR EDENE ÖDÜL VAR MI?

Merak edilen soru ise yapılan şikayetler için ihbar eden kişiye ödül verilip verilmediği. Sigortasız işçi çalıştıran iş yerini şikayet eden kişinin yaptığı ihbar karşısında ödül alması mümkün. Ödülün miktarı açıkça belirtilmese de talep eden vatandaşlara devlet tarafından belli bir miktar ödeme yapılıyor.

Vergi dairesine bildirimi yapılmamış işçi çalıştırılmasını şikayet eden vatandaşların, bunu yazılı bir dilekçe ile yapmaları, isim soy isim adres gibi bilgilerini paylaşması, ödül talebinde bulunmaları, konu ile ilgili üstünkörü ifadeler yerine açıklayıcı olması ve ihbarından vazgeçmemesi gibi bazı şartlar aranmaktadır.

Yapılan ihbar haklı ise şikayet eden kişinin ismi saklanır ve karşı taraf ile paylaşılmaz. İhbar ikramiyesi, veraset ve intikal vergisine tabidir.

Haberin Devamı

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞVEREN NASIL ŞİKAYET EDİLİR?

Sigortasız işçi çalıştıran işvereni Alo 170 hattında yetkili mercilere şikayet etmek mümkündür. Ayrıca http://www.alo170.gov.tr/yeni_bildirim.php adresindne online şikayet de mümkündür.