Gazete Vatan Logo

Sigorta şartı kalkıyor!

Ciddi düzenlemeler getirdiklerini ifade etti

Tüketici Kanunu’na göre, konut ve tüketici kredilerinde sigorta şartı kalkıyor. Sigorta yaptırmak isteyen de sigorta şirketini kendi seçecek.

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, maketten konut satışı yapacak olanların mutlaka inşaat ruhsatını almış olmaları gerektiğini belirterek, “İnşaat ruhsatını almayan konut üreticisi maketten satış yapamayacak” dedi.

Yazıcı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na ilişkin düzenlediği basın toplantısında, inşaat sektöründeki maketten satışlara yönelik ciddi düzenlemeler getirdiklerini ifade etti. Maketten konut satışı yapacak olanların mutlaka inşaat ruhsatını almış olması gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, inşaat ruhsatını almayan konut üreticisinin söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından maketten satış yapamacağını belirtti.

Bu konuda ayrıca inşaatı tamamlama sigortası yapma yükümlülüğü de getirdiklerini vurgulayan Yazıcı, “Tüketiciye ruhsatını aldığı, inşaatına başladığı ve satışını yaptığı konutun yapımını garanti eden bir sigorta müessesesi getiriyoruz. Bu zorunlu olmayacak. Sigortalamanın şeklini Hazine Müsteşarlığı belirleyecek ve hangi tür inşaatların sigorta yapmak zorunda olacağına ilişkin hususu da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı belirleyecek” diye konuştu.

Haziran’da yürürlükte

Bakan Yazıcı’nın açıkladığı ve Haziran ayında yürürlüğe girmesi beklenen taslağa göre, tüketici kredisi ve mortgage sözleşmelerinde kredi sözleşmesi imzalanmadan önce, tüketici şartlarla ilgili bilgilendirilecek. Tüketici sözleşmeden 14 gün içinde cayabilecek. Tüketicinin açık talebi olmadan, krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin sigorta yaptırması halinde istediği sigorta şirketi ile imzaladığı poliçe, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak. Kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti gibi herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek. Tüketicinin açık talimatı olmadan kredi sözleşmesiyle ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamayacak. Konut teslim süresi 30 aydan 36 aya çıkacak. Devir ve teslim tarihine kadar tüketici, masrafları ve konut bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödemesi kaydıyla konutu almaktan vazgeçebilecek.

Sözleşmeler 12 punto olacak

Tüm tüketici sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenecek. Sözleşme koşulları, sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Tüketiciler sürpriz ücretlerle karşılaşmayacak. Tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmayacak. Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgiler, sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilecek.

Kanunla, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin ismi de ‘Tüketici Hakem Heyeti’ olarak değiştirildi. Bakan Yazıcı, bu heyetlere raportör ismiyle 500 kadro tesis edileceğini bildirdi.

Bankalar artık para sayma ücreti alamayacak

BAKAN Yazıcı bir gazetecinin “Bankaların aldığı ücretler 31 kalemden 65’e çıktı. Hangilerinin alınmamasını düşünüyorsunuz?” sorusunu da, “Mesela para sayma ücreti. Parayı aldım diye tekrar ücret alıyor, bunun mantığı var mı? Saymak zaten işi” diye yanıtladı. Bankaların faiz dışı gelirlerine ilişkin düzenlemeler hakkında da bilgi veren Yazıcı, faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın olumlu görüşü alınmak kaydıyla BDDK tarafından belirleneceğini dile getirdi. BDDK’nın bu konuda ücret belirlemeyeceğini anlatan Yazıcı, ‘’Ücret tarifesi yapma şeklinde düzenleme getirmiş olsaydık, büyük ihtimalle bankalar, ‘O hizmetin tarifesi belirlenmiştir’ diye o ücreti almak isteyecektir. Dolayısıyla bankalar, rekabet içerisinde o hizmeti ücretlendirecekler” diye konuştu.

Cayma süresi 14 güne çıkıyor

Tüketicilerin mevcut cayma sürelerini 7 günden 14 güne çıkarttıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle dedi: “Tüketicinin satın aldığı taşınır mallarda ayıp ve hasara karşı 2 yıllık garanti, taşınmazlardaki 5 yıl garanti süresini koruduk. Zaman aşımı süresi içinde olmak kaydıyla, ilk 6 ayda, belki bunu aşağı çekeceğiz, satın alınan ürünün ayıplı olması durumunda ayıplı olmadığını ispat külfeti satıcıya ait olacak.”

Aboneliklerde fesih kolaylaştı

TaslaĞA göre tüketici, belirsiz süreli veya süresi 1 yıldan daha uzun abonelik sözleşmeleri istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak. Yazıcı, bu konuda da şöyle konuştu: “Elektrik, su, doğalgaz, internet, telefon ve benzeri tüm aboneliklerde tüketicileri koruyucu düzenlemeler getirdik. Gerçeği yansıtmayan indirimli satış kampanyalarına sınırlayacağız. Tüketicinin aldatılmasını önleyici düzenlemeler getiriyoruz. Garanti taahhütünde bulunanların sözlerinin arkasında durmalarına ilişkin yükümlülük getirdik.”

Haberin Devamı