Gazete Vatan Logo

Sigorta primleri eksik yatırılan işçi istifa edip kıdem tazminatını alabilir mi?

Çalışanlarını sigortaya bildirmek ve primlerini düzgün olarak yatırmak işverenin en önemli görevlerinden biridir. Peki işveren işçinin sigorta primlerini düzenli bir şekilde yatırmazsa ne olur? İşçi sözleşmeyi haklı nedenlerle feshedip kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir mi? İşte merak edilen soruların cevapları...

Sigorta primleri eksik yatırılan işçi istifa edip kıdem tazminatını alabilir mi?

Kayıt dışı işçi çalıştıran ya da sigorta primlerini düzgün olarak yatırmayan işverene uygulanacak pek çok yaptırım vardır. Sigorta primlerini eksiksiz yatırmak işverenin sorumluluğudur ve yasa tarafından zorunlu tutulmuştur. Peki işçi istifa edip, buna riayet etmeyen ve primlerini düzgün yatırmayan işverenden kıdem tazminatını isteyebilir mi?

SİGORTA PRİMLERİ EKSİK YATIRILIAN İŞÇİ KIDEMİNİ ALABİLİR!

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Esas: 2013/35997 Karar: 2014/13537 ile bu konuyu açıklığa kavuşturmuştur. Karar şöyledir: "Dosya kapsamına göre, davacının iş sözleşmesini, bir kısım çalışma süresinin sosyal güvenlik kurumuna bildirilmeyerek, sigorta primlerinin eksik ödenmesi gerekçesiyle feshettiği anlaşılmaktadır. ...İş Mahkemesi'nin 26.09.2012 tarih ve 2012/443 esas 2012/451 karar sayılı kararıyla da, davacının toplam 1558 gün çalışmasının sosyal güvenlik kurumuna bildirilmediği kabul edilerek, hizmet tespiti kararı verilmiştir. Anılan karar, Yargıtay 21. Hukuk Dairesi'nin 14.05.2013 tarih 2013/1699 esas 2013/9688 karar sayılı kararıyla onanmıştır. Sigorta primlerinin hiç yatırılmaması, eksik yatırılması veya düşük ücretten yatırılması hallerinde işçinin haklı fesih imkanı bulunmakta olup, davacının feshi haklı sebebe dayanmaktadır."

Haberin Devamı

Yani sigorta primlerinin eksik yatırılması çalışan açısından haklı fesih sebebidir.