Gazete Vatan Logo

Sigorta primleri niye düşmedi?

Sigorta şirketlerinin yasal düzenlemelere rağmen trafik sigorta primlerini düşürmemesi üzerine ‘kartel yapılanması‘ suçlaması geldi

Sigorta primleri niye düşmedi?

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, sigorta şirketlerinin, torba yasayla kendilerine sağlanan her türlü güvence ve kolaylığa rağmen halen zorunlu trafik sigortası primlerini düşürmediğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘Torba yasa’yla zorunlu trafik sigortası maddelerinde yapılmak istenenin, vatandaşın lehine olarak, prim artışını bir an önce durdurmak ve prim artışındaki yükselişi geriye çekmek olduğunu belirtmişti.

Torba yasayla şirketlerin, kusurlu olup kaza yaparak ölen kişilerin yakınlarına tazminat ödemesinin önüne geçildiğine işaret eden Ağaoğlu, bu düzenlemeyle sigorta şirketlerinin eskiye ve geleceğe dönük yüklü tazminatlar ödemesiyle ilgili yaşanan sorunun çözüldüğünü kaydetti.

Kartel suçlaması

Bu yüklü maliyet unsurunun ortadan kaldırılmasıyla şirketlerin primlerini aşağıya çekmesi gerektiğine dikkati çeken Aydın Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Sigorta şirketleri, torba yasayla kendilerine sağlanan her türlü güvence ve kolaylığa rağmen halen zorunlu trafik sigortası primlerini düşürmedi. Önümüzdeki dönemde de düşecek gibi görünmüyor. Şirketlerin yüksek primler için elinde hiçbir mazeret kalmadığı halde trafik sigorta primlerinin düşürülmemesi, kartel yapılanması olduğunu düşündürüyor.”

Haberin Devamı

Kaza yapan kişinin, her türlü zorunlu trafik sigortası olmasına rağmen, hem kendi zararını hem de karşı tarafın hasarını ödemek zorunda kalacağını vurgulayan Ağaoğlu, “Burada sigorta şirketlerinin hiçbir riski yok. Para veriyorsunuz, sigorta yaptırıyorsunuz ama yaptığınız kazalarda hasarı siz ödüyorsunuz. Bu durumda sigorta yaptırmanın hiçbir anlamı kalmıyor. Kazanan tek bir taraf var o da sigorta şirketleri” ifadesini kullandı.

‘Kusur’ mağdurları olacak

Önceden ‘ağır kusurlu” olan ibarenin sadece ‘kusurlu’ olarak düzenlenmesinin tüketiciyi önümüzdeki günlerde çok mağdur edeceğini savunan Ağaoğlu, kırmızı ışıkta çarpma, ters yönden girme, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanma gibi durumların ağır kusur sayılabileceğini belirtti. Ağaoğlu, “Bu tür kazalara yol açan kişiler her türlü hasarı ödesin. Bu yüzden ‘ağır kusurlu’ ibaresi önemliydi. ‘Kusurlu’ denildiği anda şirketlerin insafına kalıyorsunuz. Ödeyip ödemeyeceği meçhul” dedi.

Haberin Devamı