Gazete Vatan Logo

Sigarayı bırakmayanın cildini germiyoruz

Deri yapısı çok ince damarlarla beslenir. Sigara bu damar yapısını bozabiliyor, ameliyat sonrası iyileşme daha zor olabiliyor. Bu nedenle yüz germe ameliyatını ancak, üç dört hafta önceden sigara bırakıldığı takdirde yapıyoruz

Estetik ve rejim konuları hiç bitmeyecek. "Artık ben bunun kitabını yazarım" desek de her seferinde yeni şeyler öğrenebiliyoruz. Genel bir bakış atıyoruz bu kez estetik ameliyatlara. Soysal ailesinin evinde yemekteyiz... Sahrap Soysal harika TV programları yapar, nefis kitaplar yazar. Ama kendine "yemekçi" der. "Yemekçi" arkadaşımızın evinde bir kısım yazar, hem onun olağanüstü yemeklerini yiyor hem de seçim konuşuyoruz. Çünkü oylarını henüz atmış bilinçli vatandaşlarız. Ancak benim aklım evin 'bey'inde... Seçimi meçimi boş verip ona bir şeyler sormak istiyorum. Çünkü onun konusu beni çok ilgilendiriyor. Çünkü o, International Hospital Estetik ve Plastik Bölüm Başkanı Operatör Doktor Nuri Soysal. Ve birkaç kişi tanıyorum ki onun elinden çıkmış, müthişler... Tabii ki elimden kurtulamıyor ve bu söyleşi nefis bir kremalı pastayı mideye indirirken gerçekleştiriliyor.

* Plastik cerrahi yaptırmanın ideal bir yaşı var mıdır?
Yaşla deri yapısı her zaman paralel gitmez. 55-60 yaşındakilerin derisi 35 yaşında gibi olabiliyor. Daha kalın derili, sigara içmeyenlerinki bu tipte oluyor mesela... Bu kişiler daha genç yaşta sivilce ve akne sorunu yaşarlar ama ileri yaşlarda daha genç deriye sahiptirler. Türk ırkı bu tiptir. Doğum yapmayan, aşırı kilo alıp vermeyenlerin de deri yaşları genç kalır.

* Sanki kadınlarda iki tür yaşlanma var. Ya kırışıklar, ince çizgiler oluşuyor ya da yüz sarkıyor...
Deri çok ince ve kuru ise bu, ince kırışıklık şeklinde kendini gösterir. Kuzey insanının derisi böyledir, gençken çok güzel bir cilttir ama olgunluktan sonra çok ince çizgilenmeler olur. Buna karşın Akdeniz insanına bu ince çizgilenme geç gelir, onlarda deri kilo ve yer çekimiyle aşağı doğru düşer.

* Hangisi iyidir sizin için?
Farklı tedavi yöntemleri var. Yüz germesi yaptığınız zaman hem o düşen kısımları toplamak zorundasınız hem de çizgilere ayrı bir yöntem uygulamalısınız. İkisi başka şeyler. Ama derinin üst kısmına yapılacak yöntemlerin iyileşmesi daha zordur, uzun sürer, mesela lazer. Yüz germesi daha çabuk olur. Düşen kısma yüz germesi, ince kırışıklığa lazer yaparsınız.

* Cilde zararlı şeyler nelerdir?
Güneş iki anlamda zararlı. Birincisi kanserojen etkisi var, ikincisi derinin üst yapısını çok tahriş ediyor ve ince kırışıkların oluşmasına neden oluyor. Sigaranın da deri beslenmesini bozucu bir etkisi var, biz bazı ameliyatları çok sigara içenlerde pek yapmıyoruz. Mesela yüz germe ameliyatını mutlaka üç-dört hafta önceden sigaranın bırakılması kaydıyla yapıyoruz. Deri yapısı çok ince damarlarla beslenirken, sigarayla o damar yapısı bozulabiliyor. Ameliyat sonrası iyileşme problemleri ortaya çıkabileceği için yapmak istemiyoruz. Sigara yara iyileşmesinde olumsuz bir unsur. Alkolün ise direkt bir etkisi yok.

* Kadınlara önerileriniz neler?
Çok kilo alıp vermek ve sigara, deri yapısını bozar. Az su içenlerin deri beslenmesi zayıflar, fazla güneş de deri yapısını bozar. Bunlardan korunursa derinin kişiye ait yaşlanması gecikir. Çatlaktan korunmak çok önemli, oluştuktan sonra kremlerin en fazla yüzde 50 yararı olur.

* Selülite de bir çare yok değil mi?
Burada da kilo alıp vermek önemli. Çatlakların da selülitin de pek çaresi yok. Kilo alıp vermekle belirginleşir. Yapacak pek bir şey yok...

Yarın: Türkiye'de en çok hangi ameliyat yapılıyor?

* Kendi kendine botoks yapılabilir mi?

Haberin Devamı