Gazete Vatan Logo

Sigarada ısıya duyarlı bandrol dönemi başlıyor

Yıllık 750 milyon dolara ulaşan vergi kaybı yaratan kaçak sigaranın önüne geçecek renk değiştiren bandroller yılbaşında piyasada olacak

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurunu (TAPDK) Başkanı Niyazi Adalı, sahte ve kaçak sigaranın yıllık yaklaşık 750 milyon dolarlık vergi kaybına neden olduğunu belirterek, bunun önüne geçilebilmesi için yılbaşından itibaren sigaralarda ısıya duyarlı bandrollerin kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Türkiye'deki nüfus artışına rağmen tüketimin 5.5 milyar paket civarında yıllardır sabit kaldığına işaret eden Adalı, bunun kaçağın bir göstergesi olduğunu vurguladı. Niyazi Adalı, alkol piyasasında yıllık 6 milyar dolar cironun söz konusu olduğunu, bunun yüzde 75'inin vergi olduğunu kaydetti. Adalı, sigarada ise yıllık 12 milyar dolarlık ciro ve 8 milyar dolarlık vergi olduğunu söyledi.

Mavi beyaz olacak
Kaçak ve sahte sigaranın ayırt edilebilmesi için 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren piyasaya sürülecek sigaralarda ısıya duyarlı bandrollerin kullanılacağını açıklayan Adalı, burada tüketiciye ve kontrol edicilere yönelik güvenlik
önlemleri bulunduğunu kaydetti. Adalı'nın verdiği bilgiye göre, yeni bandrollerde tüketici, bandrol üzerindeki mavi TAPDK logosuna parmağını koyduğunda bir süre sonra logonun rengi beyaza dönecek. Bunun yanında mor ışığa tutulduğunda bandrol içerisindeki kırçıllar ve gizli baskılı kırmızı TAPDK logosu ortaya çıkacak.

Yeni bandroller kontrolörler ve kolluk
kuvvetlerine dağıtılacak kalem ve dedektörler aracılığıyla da kontrol edilebilecek. Burada, başka yerde iz bırakmayan özel bir kalem kullanılırken, söz konusu kalem bandrol üzerinde siyah iz bırakacak. Bunun yanında bir çeşit dedektör de güvenlik unsuru olarak kullanılacak. Kolluk kuvvetlerine dağıtılacak dedektörler bandrolün üzerinde geçirildiğinde titreşim verecek.

Light sigaralar tarih olacak
Yılbaşından itibaren paketlerin geniş dış yüzeyinin yüzde 30'undan az olmamak kaydıyla "Sigara/tütün içmek öldürür'' ve "Sigara/tütün içmek size ve çevrenizdekilere ciddi zararlar verir" şeklinde iki genel uyarıdan biri yer alacak. Ayrıca, yan uzun yüzeyde zifir, nikotin ve karbonmonoksit bırakım miktarları yer alacak. Yılbaşından itibaren sigara paketleri üzerinde yer alan light, ultra light ve super light gibi ifadelerin de kaldırılacağını anlatan Adalı, sigarayı özendirici "nefis" gibi ifadelerin de paketler üzerinde yer almasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Haberin Devamı