Gazete Vatan Logo

Sigara ve akaryakıta ’acil plan’ zammı

BAŞBAKAN Yardımcısı Nazım Ekren tarafından açıklanacak olan, yılın son çeyreğine yönelik olarak hazırlanan Acil Eylem Planı’nda sosyal güvenlik, istihdam ve enerji en önemli başlıkları oluşturuyor. Kamu finansman ihtiyacı kapsamında akaryakıt ürünleri üzerindeki ÖTV tutarlarının yüzde 1 artırılması öngörülüyor. Bu artışın yıllık 215 milyon YTL ÖTV ve 40 milyon YTL KDV gelir artışı sağlayacağı hesaplanıyor.

İÇKİ VE SİGARA: Alkollü içkiler üzerindeki asgari maktu ÖTV tutarlarının da yüzde 1 artırılması planlanıyor. Bu artışın yıllık etkisinin ise yaklaşık 23 milyon YTL olacağı düşünülüyor. Sigara üzerindeki maktu ÖTV tutarının 15 yeni kuruş artırılması ve sigara fiyatlarının yüzde 10 oranında artırılmasının ise yıllık 985 milyon YTL ÖTV, 250 milyon YTL de KDV artışı sağlayacağı hesaplanıyor.

YENİ BANDROLLE İZLEME: Eylem Planı için uygulanması öngörülen bazı projeler şöyle:

Kayıtdışı ekonominin azaltılması için Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasasında Uygulanan Yeni Bandrol sistemine dayalı izleme denetim sistemi kurulacak. Sistem sayesinde tütün mamülleri ve alkollü içkilerde yurt içindeki üretim miktarları ile ithalat miktarlarının üretim hatlarından ve ithalat merkezlerinden online alınan bilgiler kullanılarak takibi sağlanacak.

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik hazırlanacak.

Mali Suçlarla Mücadele Koordinasyon Kurulu’nun Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hazırlanacak.

Kamu kurumlarında hizmet alımı ihaleleri neticesinde yükleniciler tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatı sorunları giderilecek.

İstihdamdaki yük azalacak
SOSYAL Gvenlik Reformu’nun 2008 yılında uygulamaya girebilmesi için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yeniden yazılacak ve uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunları gidermeye yönelik ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaya yönelik olarak gerekli ikincil mevzuat düzenlemeleri yapılacak. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılması engellenecek. Bu bağlamda işsizlerin emeklilik sigortası primlerinin fondan ödenmemesi sağlanacak. Özürlü ve eski hükümlü istihdamı konusunda düzenleme yapılacak. İstihdam üzerindeki sosyal yükümlülükler azaltılacak.

Haberin Devamı