Gazete Vatan Logo

Sigara üreticileri Maliye’ye direnecek

Sigara üreticileri ‘vergi artışına’ karşı Maliye’ye direnecek

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek’in Meclis’te 2010’da vergi oranlarında artış sinyali vermesinin ardından, sigara üreticisi firmalar da olası artışa karşı strateji geliştirmeye başladı. Olası artış planlarına karşı firmaların stratejisi “mevcut fiyatta direnç” temeline dayanıyor. 2010 bütçesinde yüzde 31.6 artış öngörülen ÖTV gelirlerinin yüzde 25’inin alkol ve tütün mamullerinden geleceği varsayılınca sigaradan alınan ÖTV’nin en az yüzde 30-40 artırılacağı tahminleri yapılmaya başlandı. Ancak firmalar son günlerde kamuoyunda “Sigara fiyatı 9 liraya çıkacak” tahminlerine “Türkiye’de böyle bir fiyatı uygulamak imkansız” yorumunu yapıyor.

İkili zam planı uygulanacak

Maliye yetkilileri ise sigaraya henüz herhangi bir vergi artışı kararı olmadığını vurgularken, karar alınması halinde sigara firmalarının “fiyatları artırmama” manevrasına karşı önlem alınacağını belirttiler. Yetkililer, bu kapsamda nisbi vergilemedeki oranları artırırken, mutlaka maktu vergi oranlarının da artırılacağının altını çizdiler.

Halen sigarada paket başına 1.55 lira maktu, yüzde 58 oranında da nisbi vergi alınıyor. Sigara fiyatına göre oransal vergi maktu verginin altındaysa, vergi maktu vergiden düşük olamıyor. Vergi oranının en az 4 puan artarak yüzde 62’ye çıkarılabileceği, maktu verginin ise 2-2.5 liraya çıkabileceği tahmin ediliyor. Böyle bir durumda sigara yasağıyla birlikte düşen tüketime rağmen yılda ortalama 4 milyar paket sigara tüketilen piyasadan hükümet en az 3 milyar liralık ek vergi geliri daha toplamayı hedefliyor.

Haberin Devamı