Gazete Vatan Logo

Sigara astımda birinci etken

Sigara astımda birinci etken

GAZİ Üniversitesi KOAH Çalışma Grubu Başkanı, Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Sempozyumu Düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk, astım veya KOAH hastalıklarına yakalanmada sigaranın en büyük etken olduğunu söyledi.

Göğüs Hastalıkları alanında kurulan Türk Toraks Derneği tarafından, 3- 6 Eylül 2015 tarihleri arasında Nevşehir’in Ürgüp ilçesi’nde bir otelde düzenlenen ’Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Sempozyumu’nda ’obstruktif akciğer hastalıklarının çocukluktan erişkinliğe uzanan seyri’ tartışılıyor. Sempozyum öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, derneklerinin 4 bin 500’e yakın üyesi ile akciğer hastalıkları camiasının en büyük derneği olduğunu söyledi.

Solunum hastalıklarının önlenebilir ve korunulabilir hastalıklar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yorgancıoğlu, "Bu hastalıkların çocukluk döneminden başladığı ve erişkinlikte ortaya çıktığı görülmektedir. Bu sempozyumda çocukluk dönemindeki etkilerden başlayıp yetişkin bir insan nasıl astım ve KOAH olur? Sorularının cevabını bulmaya çalışacağız" dedi.

Haberin Devamı

’SİGARANIN BİR TANESİ BİLE ZARARLI’

Gazi Üniversitesi KOAH Çalışma Grubu Başkanı, Çocukluktan Erişkinliğe Obstrüktif Akciğer Hastalıkları Sempozyumu Düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Nurdan Köktürk ise, astım veya KOAH hastalıklarına yakalanmada sigaranın en büyük etken olduğunu söyledi. Prof. Dr. Köktürk şöyle konuştu:

"Aslında KOAH, bir erişkin hastalığı değil, KOAH’ı iyi sorgulamak istiyorsanız çocukluk öykülerine bakmanız gerekir. Bebek henüz dünyaya gelmeden önce anne sigara içmiş mi bebek karnında iken anne sigara içmiş mi ? Babaanne anneanne sigara içmiş mi? Eğer anne gebe iken on tane sigara içiyorsa, bazı kadın doğumcular bir tane sigaraya izin verebilir, on yıl sonra koah olma şansı yüksek olur. Sigaranın güvenli sayısı yok, sigara hiçbir zaman önerilmez bir tanesi bile zararlıdır."

’DÜNYADA 300 MİLYON ASTIM HASTASI VAR’

Hacettepe Üniversitesi Göğüs Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Astım, Alerji Çalışma Grup Başkanı Prof. Dr. Gül Karakaya ise, dünyada yaklaşık 300 milyon astım hastası bulunduğunu, bunun on yıl içerisinde 400 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türk Toraks Derneği Çocuk Hastalıkları Grup Başkanı Prof. Dr. Fazliet Karakoç, son 40- 50 yılda solunum yolları hastalıklarında ciddi bir artış olduğunu söyledi.