Gazete Vatan Logo

Şifreyi çözmek için üç gün üç gece matbaada kalacaklar

Beş kişilik şifre uzmanı savcılık talimatıyla YGS sorularının basıldığı Meteksan matbaasında şifrenin izini sürüyor. Sınavda ilk 1000’e girenlerin kitapçıklarında şifrenin kullanılıp kullanılmadığına bakacaklar.

YGS’deki şifre iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında soru kitapçıklarının basıldığı Meteksan’da bilirkişi heyeti inceleme yapmaya başladı. Bilirkişilerin sınavda ilk bine giren adayların kitapçıklarını ve cevap kağıtlarını inceledikleri, sınav sonuçlarının açıklanmasının da bu incelemeden sonra gündeme geleceği belirtildi. Soruşturmayı yürüten Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın talimatı doğrultusunda, bilirkişiler dün sabah YGS soru kitapçıklarının ve cevap anahtarlarının basıldığı Meteksan’a gitti.

5 kişilik ekip

Yine kopya iddialarının ortaya atıldığı KPSS soruşturmasında da bilirkişilik yapan 5 kişilik uzman heyet, burada yaklaşık 1 milyon 700 bin adayın soru kitapçığı ve cevap anahtarlarına ilişkin veri tabanı üzerinde inceleme yapacak. Bilirkişilerin, Pazar günü yapılacak başka bir sınav nedeniyle, sınav güvenliğinin tartışma konusu olmaması için Pazar akşamı ya da Pazartesi sabahına kadar matbaadan çıkmadan incelemelerde bulunacakları öğrenildi. Bilirkişi heyetinin inceleme yaptığı Meteksan’a giden ÖSYM Başkanı Ali Demir, geçtiğimiz Salı günü “YGS’deki şifre iddiaları” ile ilgili soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Sakınan’la görüşmüştü. Bu görüşmede matbaada yapılacak incelemenin konuşulduğu ve sınav sonuçlarının bu incelemeden sonra açıklanması konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilmişti.

‘LYS’yi etkilemeyecek’

Ankara Başsavcılığı daha önce konuya ilişkin yaptığı resmi açıklamada 2011 yılı YGS sonrası başlatılan soruşturma içeriğinde, tüm bilgi ve belgelerin kapsamlı ve ivedilikle değerlendirilmesinin sürdürüldüğü belirtilerek, şunlar kaydedilmişti, “Bilimsel konuların araştırılması amacıyla sınav soru kitapçıkları üzerinde bilirkişi incelemeleri devam etmektedir. Soruşturma kapsamında sınavı gerçekleştiren kurumlar üzerinde araştırmalar ve incelemeler de sürmektedir. Sınav iptali ve süreci konuları Cumhuriyet Başsavcılığımızın yetki ve görevleri arasında bulunmamaktadır. Adaletin gerçekleşmesi ve en doğru sonuca ulaşılabilmesi açısından tüm kanıtların ayrıntılı olarak değerlendirilmesiyle soruşturmanın LYS’yi etkilemeyecek şekilde, sınav öncesi sonuçlandırılması planlanmaktadır.”

İmzalar Erdoğan’a iletildi

Eğitim Sen üyesi bir grup, “YGS’nin yok sayılmasının” da aralarında bulunduğu talepleri için topladığı imzaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Yenişehir PTT önünde toplanan grup adına basın açıklaması yapan Eğitim Sen Dönem Sözcüsü Dengiz Sönmez, sendikasının toplumsal duyarlılığı harekete geçirdiğini söyledi. Sönmez, “Milli Eğitim Bakanı’ndan Cumhurbaşkanı’na, YÖK Başkanı’ndan Başbakan’a kadar değişik çevrelerden yapılan ’ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarından tatmin olduk’ açıklamaları bizler için bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü tatmin edici açıklama bekleyen onlar değil, bizleriz. Bizler, sınav sisteminin zulmüne ve eğitimin ticarileştirilmesine karşı ’yeter artık’ diyerek geleceğimize sahip çıkan eğitim ve bilim emekçileri, öğrenci ve velileriz. Demokratik haklarını kullanan gençlerimize ’bunların aklı yetmez’ ya da ’kandırılıyorlar’ şeklinde bir yaklaşım sergilemek, hem sorunu anlamamak hem de bu insanların iradelerine saygısızlık demektir” diye konuştu. Eğitim Sen olarak asla kandırılamayacaklarını, ikna olmadıklarını ve geleceklerine sahip çıkacaklarını ifade eden Sönmez, “Tehditler savuranlara gençlerimizi ve geleceğimizi terk etmeyeceğiz” dedi. Sönmez, taleplerini, “ÖSYM Başkanı Ali Demir ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun görevlerinden istifa etmesi, YGS’nin yok sayılması, LYS’nin tüm öğrencilerin katılabileceği şekilde tek basamaklı bir sınav olarak düzenlenmesi, kişiye özel kitapçık uygulamasından vazgeçilmesi ve eğitim sisteminin sınav boyunduruğundan kurtarılması” olarak sıraladı.

Teknoloji fakülteleri YGS yerine LYS puanı ile alacak

Teknoloji Fakülteleri bünyesinde yer alan Mühendislik Programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunları, “YGS-1 Puanı” yerine sadece “Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Puanı” ile yerleşebilecek. YÖK’ten edinilen bilgiye göre, Teknoloji Fakülteleri bünyesindeki Mühendislik Programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunlarının, “YGS-1” puanı ile öğrenci kabul edilmesine, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu nedenle, 2011-ÖSYS’de Teknoloji Fakültelerine sadece Lisans

Yerleştirme Sınavı (LYS) puanı ile öğrenci kabul edilebilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrenci ve mezunları da Teknoloji Fakültelerine LYS puanı ile kabul edileceğinden, bu durumdaki adayların LYS’ye başvuru yapması gerekiyor.

Haberin Devamı