Gazete Vatan Logo

Şifre: 'Annem evde yok'

Sabancı suikasti faili DHKP-C üyesi İsmail Akkol için 21 yıl sonra ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. Akkol ve Mustafa Duyar’ın Fehriye Erdal’ı aradıkları, Erdal’ın “Annem evde yok. Yarın konuşuruz” şeklindeki şifreli yanıtı üzerine suikastı bir gün sonraya erteledikleri ortaya çıktı.

Şifre: 'Annem evde yok'

İstanbul Levent’deki Sabancı Center’ın 25’inci katında 9 Ocak 1996’da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürülmesine ilişkin DHKP-C üyesi İsmail Akkol’un yargılanmasına devam edildi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu sanık İsmail Akkol ve avukatları hazır bulundu. Sabancı ailesini ise avukatı temsil etti.

Propaganda birliğindeydi

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Sabancı Suikasti failleri olan İsmail Akkol ve Mustafa Duyar’ın 1995 yılında DHKP-C örgüt liderleri tarafından kurulan “silahlı propaganda birliğinde” görevlendirildiklerini anlattı. Savcı Akkol’un Mustafa Duyar’ın yanında çalışmak üzere görevlendirildiğini, ikilinin sonraki zamanlarda örgüt adına birçok eylem gerçekleştirdiğini, örgüt yöneticilerinden Ercan Kartal’dan 1996 yılında Sabancı suikastinin talimatını aldıklarını ve hazırlıklara başladıkları belirtildi.

Fehriye Erdal’ı aradılar

Akkol ve Duyar’ın, firari sanık olan Fehriye Erdal ile temasa geçerek aralarında ‘annem evde’ diyerek bir şifre belirlediklerini anlatan savcı, 5 Ocak 1996 günü saldırı için hazırlık yapan sanıkların Fehriye Erdal’ı aradıkları ancak Erdal’ın, “Annem evde yok. Yarın konuşuruz” cevabı üzerine eylemi ertesi güne bıraktıklarını kaydetti. 6 Ocak günü holding binasına gelen sanıkların Fehriye Erdal’ı aradıkları ve Erdal’ın, ‘Annem evde saat 10.00’da görüşürüz’ diye bilgi verdiği ifade edildi. Mütalaada temizlikçi firması ile görüşmek için holding binasına girdikleri anlatılan Mustafa Duyar ve İsmail Akkol’un 15. Kata çıktıkları ve burada Fehriye Erdal ile buluşarak Sakıp Sabancı ile Özdemir Sabancı’nın hangi odada bulunduklarını öğrendikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı’yı bulamadı

Odayı öğrendikten sonra İsmail Akkol ve Mustafa Duyar’ın toplantı yapılan 25. kata çıktıkları anlatılan mütalaada, İsmail Akkol’un sekreter Nilgün Hasefe’yi vurduğu bu sırada Mustafa Duyar’ın toplantı yapılan odaya girdiği ancak Sakıp Sabancı’nın olmadığını görünce hızlıca karar verip odada bulunan Özdemir Sabancı ve Genel Müdür Haluk Görgün’ü yakın mesafeden birden çok ateş ederek öldürdüğü anlatıldı. Olayın holding binasından kaçtığı anlatılan sanıkların bir süre yurtiçinde saklandıkları daha sonra sahte pasaportlar ile yurtdışına kaçtıkları anlatıldı. Savcı Akkol hakkında suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı kanunun 146/1 maddesi gereğince “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Haberin Devamı

11 yıldır firari

Belçika’nın Brugge kentinde gıyabında yargılanan Sabancı suikasti faillerinden Fehriye Erdal geçtiğimiz ay 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2006’da ev hapsindeyken kaçan Erdal, 11 yıldır firari.

Canlı bomba düzeneğiyle yakalanmıştı

Sabancı suikastinden yıllar sonra yeni bir eylem planı için Türkiye’ye sızan İsmail Akkol, bir otogarda bankta DHKP/C’li Fadik Adıyaman ile otururken görüntülenmişti. Tanınmamak için kılık değiştiren ve üzerinden canlı bomba düzeneği çıkan Akkol, 3 Şubat’ta gözaltına alınmıştı.

Haberin Devamı