Gazete Vatan Logo

Siemens, Samsun’u Guinness Rekorlar Kitabı’na sokacak

Siemens, Cengiz Enerji için Samsun’da kurduğu doğalgaz çevrim santralinde yüzde 61 ile verimlilik rekoru kırdı. Santralin önümüzdeki yıl devreye girmesi bekleniyor

Sanayi devi Siemens, dünyanın en verimli santralini Türkiye’de kurmaya hazırlanıyor. Siemens’in ürettiği son nesil doğalgaz çevrim türbini HSGT-8000H, Samsun’da üretime başlayacak. 2011’de Almanya’nın Irsching Santralı’nda kullanılmaya başlanan ve yüzde 60.75’lik verimlilik oranıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na giren yeni türbin, Samsun’la rekor tazeleyecek.

Cengiz Holding’in 2015’te üretime başlayacağı santralı anahtar teslim projeyle alan Siemens, burada yüzde 61 oranında verimlilikle rekor kırmayı amaçlıyor. Almanya’da bulunan Berlin Doğalgaz Çevrim Santralı Türbin Üretim Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Siemens Enerji Sektörü Ülke Müdürü Sedef Karagöz, yeni nesil türbinin yıllık 4-5 milyon euro arasında tasarruf sağlayacağını söyledi.

Santralın benzerlerine göre de daha çevreci olduğunu dile getiren Karagöz, 580 MW’lık kurulu güce bağlı Samsun’daki santralın deniz seviyesine yakın olduğu ve diğerlerinden daha verimli olacağını dile getirdi. Siemens’in aynı türbini Bandırma’da da kullanacağını belirten Karagöz, “Bandırma’daki santral Enerjisa’ya ait. 600 MW’lık gücü bulunan santral ise 2016’da faaliyete geçecek” dedi.

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye 1 milyar euro

Her yıl 1 milyar euroyu enerji teknolojilerinde Ar-Ge’ye ayıran Siemens’in hizmet verdiği pazarlar arasında Avrupa’nın yanına ABD, Rusya, Orta Doğu ve Asya da var.

Sedef Karagöz, Türkiye’deki elektrik ihtiyacının yüzde 15’inin Siemens sistemleri ile sağlandığını belirterek, Türkiye’nin kurulu güç ve üretimde belirlenen hedeflere ulaşması için öngörülerini şöyle paylaştı:

2023 yılı hedefleri

“2023 yılında Türkiye’nin 100 GW kurulu güç hedefine ulaşması için her yıl çeşitli enerji üretimlerinden 1 GW devreye alması gerekmektedir. Bu yıldan başlayarak her yıl 1 GW doğalgaz, 1 GW kömür ve 1 GW devreye alınacak rüzgar santralleri, 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin enerji güvenliğini de garanti altına alacak bir adım olacak. Toplam hedefe ulaşmanın parasal büyüklüğü ise senede yaklaşık 3 milyar euroluk enerji yatırımı anlamına geliyor.”

Haberin Devamı

Teknolojisi eski santrale talibiz

Siemens’in Enerji Birimi Müdürü Zafer Gürsoy, “Ambarlı hem Siemens hem de enerji piyasası için oldukça önemli. Yüzde 52’lik verimlilikle kurulan Ambarlı Santralı, verimlilikte dünya rekoru kırmıştı” diye konuştu. Türkiye’de enerji şirketlerinin verimlilik üzerine yoğunlaştığını dile geitren Gürsoy, “Sanayisi eski olan bazı santrallara da talibiz. Özelleştirilen Hamitabat bunlardan biri. Görüşmelere de başladık” dedi.

350 bine yakın çalışanı bulunan Siemens’in Türkiye ile olan ilişkisi 1850’lere varıyor. Şirketin Keban Barajı, Boğaziçi Köprüsü gibi dev projelerde imzası bulunuyor.