Gazete Vatan Logo

Siemens önce sanalda üretiyor sonra kuruyor

Siemens, ‘Dijital İkiz’ teknolojisi ile önce sanal fabrika kurup, bu fabrikada fiziksel üretimin birebir kopyasını dijital ortamda simüle ediyor. Hazır olduğunda da gerçek üretime geçiyor

Siemens önce sanalda üretiyor sonra kuruyor

Hayal edin... Bir fabrika kuracaksınız. Normalde hesaplamalar yapmanız, bir model çizmeniz ve üretim için bir yatırım yapmanız gerekir. Elbette tüm bunlar zaman, maliyet ve risk demek. Hemen her şeyin dijitalleştiği günümüzde artık ‘Dijital İkiz’ teknolojisi ile bu durumu avantaja çevirmek mümkün.

Maserati ve Adidas gibi dünya devlerini dijital hayata geçiren Siemens, sanal ortamda herhangi bir fabrikanın, ürünün ya da üretim hattının ‘Dijital İkizi’ni kurabiliyor. Böylece hem dijital üretime geçiş yaptırıyor hem de kişiselleştirilmiş (butik) üretimin yaygınlaşmasını sağlıyor.

Teknoloji ile gerçek dünyayı sanal ortama taşıyan Siemens, bu teknolojiyi, ürün portföyünün ‘Dijital İkizi’ni oluşturarak kullanıyor. Nesnelerin üzerine yerleştirilmiş sensörlerden gelen veriler kullanılarak fiziksel bir üretimin bire bir kopyası dijital ortamda simüle ediliyor ve tam olarak hazır olunduğunda gerçek üretime geçiliyor.

Üretim anlayışına yeni bir soluk getirdiklerini dile getiren Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Hüseyin Gelis, “Siemens’in Dijital İkiz teknolojisi sayesinde şirket ve kurumların araştırma, test ve üretim süreçleri çok daha hızlı, verimli ve ekonomik hale geliyor. Bu teknolojiyi kullanarak gerçekleştirdiğimiz dijitalizasyon projeleri ile, şirketlerin hızlı ve ucuz sanal testler yapmasını, hatta yeni ürün geliştirme ve pazara çıkış sürelerinin kısalmasını sağladık. Dijital İkiz teknolojisi ile dijital üretime geçilebilirken, butik üretimin de gelişmesini, giderek yaygınlaşmasını sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ghibli böyle üretildi

Dijitalizasyon stratejisini 2017’de başarıyla hayata geçiren, yazılımları ve dijital servislerinden elde ettiği gelir 5.2 milyar euro olan Siemens’in Maserati fabrikasında gerçekleştirdiği dijitalizasyon projesi bu anlamda iyi bir örnek teşkil ediyor. Maserati’nin Ghibli modelini ürettiği fabrikasında yeni ürün geliştirme süresi yüzde 30 kısaltıldı. Siemens’in entegre dijital çözümleri ile ürünlerin pazara çıkış süresi 30 aydan 16 aya düşürüldü. Bu proje sayesinde aynı fabrikada 3 kat daha fazla araç üretilebiliyor. Diğer başarı hikâyesi Adidas. Spor eşyalarında dijital üretim yapmak üzere gerçekleşen iş birliği ile Adidas’ın SpeedFactory’si Siemens tarafından dijital dönüşümden geçirildi. SPEEDFACTORY’nin “dijital ikizi”, üretim öncesinde sürecin tamamının simüle edilmesini, test edilmesini ve optimize edilmesini sağladı.

Haberin Devamı

Greenkeeper ile saha hep yeşil

20 Şubat’ta Beşiktaş-Bayern Münih maçının oynandığı Allianz Arena Stadyumu’nda çok sayıda Siemens çözümü kullanılıyor. Bayern Münih’e teknoloji desteği veren Siemens, özellikle ulaşım, enerji, emniyet ve güvenlik çözümleri sunuyor. Örneğin, Siemens imzalı trafik yönetim sistemleri sayesinde Allianz Arena Stadyumu’na giden yollarda trafik sorunsuz akabiliyor. Siemens’in endüstriyel internet platformu MindSphere tabanlı Greenkeeper uygulaması da oldukça dikkat çekici. Uygulama Allianz Arena Stadyumu’nda futbol sahasının durumunu analiz ediyor. Sulama, aydınlatma saati, havalandırma, çimlerin biçilme döngüleri, gübreleme gibi faaliyetler bu sayede kontrol ediliyor. Greenkeeper uygulaması üzerinden elde edilen öneriler ve öngörüler ile saha sürekli yeşil tutulabiliyor.

Haberin Devamı