Gazete Vatan Logo

Siemens’le ilgili ‘bir derdi’ var!

CHP krizin peşini bırakmıyor

CHP, Swoboda’nın bu açıklamalarının, 2010 yılında CHP tarafından verilen bir gensorudan kaynaklandığını savunuyor.

CHP, Kemal Kılıçdaroğlu ile AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda arasındaki krizin peşini bırakmıyor. CHP, Swoboda’nın bu açıklamalarının, 2010 yılında CHP tarafından verilen bir gensorudan kaynaklandığını savunuyor.

CHP, Swoboda’nın eşi Ederer’in, Siemens’in Türkiye’yi de içine alan “Central Eastern Europe” bölümünden sorumlu yönetim kurulu üyesi olduğunu tespit etti. Grup Başkanvekili iken Kılıçdaroğlu, Siemens’in Türkiye’de rüşvet dağıtması iddialarının üzerine gitmişti.

Kılıçdaroğlu, Siemens, Mercedes Benz ve Delta-Pine firmalarının Türkiye’de dağıttığı rüşvet ile ilgili işlem yapılmadığı gerekçesiyle Başbakan Erdoğan hakkında gensoru önergesi vermişti.

Rüşvet iddiası

Gensoru önergesinde söz konusu şirketlerin Türkiye’de rüşvet dağıttıklarını kabul etmelerine rağmen Türkiye’de bu iddialarla ilgili işlem yapılmadığı belirtilmişti. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de bu şirketlerin ve rüşvet alanların dokunulmazlıkları var. Türkiye’de rüşvet dağıtan yabancılara ve rüşveti alanlara bu dokunulmazlığı sağlayan AKP iktidarının kendisidir” açıklaması yapmıştı.

Swoboda 2010’da da CHP’yi eleştirmiş, “CHP sosyal demokrat bir parti olsaydı, referandumda ‘evet’ oyu verirdi. Biz sosyal demokratlar böyle düşünüyoruz” açıklaması yapmıştı. O dönem Grup başkan yardımcısı olan Swoboda’nın bu açıklaması AP Sosyalist Grup tarafından da eleştirilmişti.

Haberin Devamı