Gazete Vatan Logo

Şiddet gören kadınlara iltica hakkı!

Türkiye’nin ilk imzayı attığı İstanbul Sözleşmesi, şiddete uğrayan kadınları korumak için mülteci olma hakkı da tanıyor...

TÜRKİYE, kadına karşı şiddet sorununa çözümü uluslararası bir sözleşmede arayacak. Avrupa ülkelerince üzerinde mutabakata varılan ve ilk imzayı da Türkiye’nin attığı ‘Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’ yürürlüğe girdi. Sözleşmede şiddet mağduru kadına, mülteci olma hakkı ve ikametgahını değiştirme hakkı da tanınıyor.

Panik butonu da önlemedi

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, yönetmelikler, panik butonları gibi uygulamalara rağmen kadına yönelik şiddeti önleyemeyen Türkiye, Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacısı oldu. Bugün yürürlüğe giren sözleşme Mayıs 2011’de Avrupa Konseyi ülkelerince İstanbul’da imzaya açıldığı için bu ismi taşıyor. Arnavutluk, Avusturya, Bosna Hersek, Danimarka, İtalya, Karadağ, Portekiz, Sırbistan, Fransa ve İsveç sözleşmeye imza koydu. Son olarak Andora parlamentosundan da onay alan sözleşme, bugün itibarıyla geçerli hale geldi. Sözleşmede yer alan hükümler özetle şöyle:

Haberin Devamı

Devlet her türlü önlemi alacak

- Küresel ölçekte kadına şiddetle mücadeleyi öngören sözleşmeye taraf devletler, şiddet gören kadınlara mülteci olma hakkı verebilecek.

- Devlet, ölüm riski ve durumun aciliyetini göz önüne alarak her türlü önlemi alınacak. Polisin, mağdurlara yönelik her türlü şiddete acil müdahalesi için çok daha etkin önlem almaları sağlanacak.

- İhbar mekanizmasının işleyişi hızlandırılacak. Yargı, polis ve sağlık birimleri eğitilecek.

TV’lerde ayda 90 dakika yayın

- Şiddet mağduruna ikametini değiştirmesi için destek verilecek. Mağdur korunacak ve psikolojik destek alacak, devlet geçici maddi destek verecek.

- Kadına şiddete yataklık edene de ceza verilecek.

- Devlet radyo ve TV’lerinde her ay en az 90 dakika toplumsal cinsiyet eşitliği yayını yapılacak.

- İlkokul ve ortaöğretim eğitim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda da dersler konulacak.

- Zorla evlendirmelerin suç sayılması için gereken hukuki, idari ve cezai önlemler alınacak.

Haberin Devamı

- Mağdurların faillerden tazminat talep etmesi konusunda gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

İlk 6 ayda 129 kadın öldürüldü
CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi Gülsün Bilgehan, Avrupa Konseyi Eşitlik Komitesi Başkanı olduğu dönemde hazırlanmasına katkı verdiği İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girmesi nedeniyle bir açıklama yaptı. Türkiye’de 2013’te 189, bu yılın ilk 6 ayında 129 kadının öldürüldüğünü belirten Bilgehan, “Kadına şiddet gelişmiş ülkelerde de bir sorun. Geçen yıl İsveç’te 80, İspanya’da 45, Portekiz’de de 36 kadın öldürüldü. Ancak Türkiye’de karşı karşıya bulunduğumuz tablo çok vahimdir. 1 Ağustos’u bir milat olarak kabul edip kadınlarımızı uluslararası bir zırhla korumak için gerekli adımları atmalıyız” dedi.