Gazete Vatan Logo

Şiddet gören kadınlar için köy kurulacak

Şiddet gören kadınlar için köy kurulacak

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, tasarladığı projelerle adından söz ettiriyor. İstanbul 2’nci Bölge’den CHP’nin milletvekili aday adayı olan Yedekçi, Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından düzenlenen Yılın En İyileri Ödül Töreni’nde 2014 yılının En iyi Mimarı Ödülü’nün de sahibi...

Geleceğin şehirlerinin mimarisi, doğadan esinlenen ve engelsiz yapılar üzerine çalışmaları bulunan Gülay Yedekçi, başta şiddet mağduru kadınlar için önerdiği ekolojik köy olmak üzere dikkat çeken pek çok önemli projesini anlattı.
Harran’da Şiddet mağduru kadınların yaşayacağı “Ekolojik Kadın Köyü” “Ekolojik Kadın Köyü” Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz tarafından bağışlanan 10 bin metrekare arazi üzerine kurulacak. Köy, kadınlara kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için destek sağlamayı amaçlıyor. Her türlü şiddete maruz kalmış kadın projeden yararlanabilecek. “Ekolojik Kadın Köyü Projesi, şiddete maruz kalan kadınlar, kimsesizler ve maddi sıkıntı içinde olan kadınların çocuklarıyla birlikte en az bir yıl kalabilmelerini içeriyor. Projede asıl amaç; kadınların sanat edinebilmelerini, topluma kazandırılmalarını ve ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak. Dokuma, tekstil, organik tarım, hayvancılık gibi bölgeye hitap edecek bütün dallar bu köyde yer alacak.”
Projenin dünyada ve Türkiye’de örnek bir proje olmasını hedeflediklerini belirten Yedekçi, “Ekolojik Kadın Köyümüz, sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulan bir proje olarak tasarlandı. Dünyada ve Türkiye’de örnek bir proje olmasını hedefliyoruz. Karbon salınımı sıfır olan yapılar yapmak gibi hedeflerimiz var. Köy içerisindeki ulaşımın da karbon salınımına yol açmayacak şekilde yapılmasını hedefliyoruz. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını istiyoruz. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar da tasarladık” diyor.
Bilim kurgu filmlerindeki evler
Yedekçi’nin projeleri arasında geleceğin kentlerini tasarlamak da var. Çünkü, gelecekte yer altı şehirlerine ve denizlerde yaşam gibi farklı yaşam alanı arayışına gereksinim duyulacak. Böyle bir durumda da çağdaş ve teknolojik yapım sistemleriyle bu gereksinimler çözülecek.
Engelliler İçin ‘Turuncu Bayrak’lı binalar
“Tıpkı plajlar için uygulanan Mavi Bayrak gibi yapılarda da Turuncu Bayrak uygulaması gerçekleştirilebilir. Her yaş grubundan ve her sağlık koşulundan insanın yaşayabileceği huzurlu ve konforlu mekanları yaratabilirsek engelli yaşamın önündeki büyük engeli de aşmış oluruz. Engellilerin bir sokaktan diğer sokağa emniyetle geçeceği kaldırım yüksekliklerinin rampalarla ayarlanması gerektiğini vurgulayan Yedekçi, “Kentlerimizde bir sokaktan diğerine geçişi kolaylaştırmamız gerekiyor. Engellilerimiz, yaşlılarımız, hamile, çocuklu insanlarımız ve her türlü fiziksel özelliğe sahip, her yaş grubundan olanlar ya da çeşitli uzuvlarını kaybetmiş insanlarımızın basit sezgisel yöntemlerle kullanabileceği yapılar yapmamız gerekiyor” diye anlatıyor.
Yapıların engellilerin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Yedekçi şunları söylüyor, “Yapılar tasarlanırken engelliler düşünülmeli. Bu konuda belediyeye, mimarlara ve aslında tüm insanlara iş düşüyor. Engellilerin otoparklarına park etmemek, onların tuvaletlerini kullanmamak gibi bireylerin kendi yapabileceği şeyler var. Burada önemli olan engellilerin mutlu olması ve rahat yaşayabilmesi için mücadele etmek ve görev almaktır. Bu da her onurlu insanın görevidir.”
Sokak hayvanları için farklı yuva modeli
Yaklaşık 15 dönüm arazi üzerine kurulacak ve kendi enerjisini üreten, alttan ısıtmalı bir yapı olacak. İçerisinde aile ve çocuklarına hayvan sevgisini eğiterek öğreten, eğitim merkezi, tiyatro salonu ve çocuklar için oyun parkı, köpek oteli ve köpek gezdirme alanı, açık alan kulübeleri Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılacak. Kedi bölümü yatakları Baby Corner tarafından bağış olarak yapılacak, kedi ya da köpeğin bakıcı aileleri olacak ve onların bakım masraflarını üstlenip hafta sonları ayrıca gelip sevip ilgilenebilecek, Barınak içerisinde hediye satış dükkanı olacak, tedavi merkezi 24 saat esasına uygun yer alacak, oryantasyon odası olacak merkez kameralı sistem ile 24 saat denetlenecek.

Haberin Devamı