Gazete Vatan Logo

Sıcakta orucu kolaylaştırın

Yaz aylarında oruç tutanların sıklıkla yaşadığı sorunları yok etmek mümkün!

İnsanlar aç kaldıklarında hem fizyolojik hem de psikolojik birtakım değişiklikler yaşarlar. Uykusuzluk, baş ağrısı olabilir ve gün içerisinde zaman ilerledikçe kendini daha fazla hissettirir. Aşırı kahve ve sigara içenler bunlardan “çekilme sendromu” yaşayabilirler.
Gün içerisinde çok miktarda sigara tüketenlerin yaşadığı psikolojik ve fizyolojik sorunları yok etmek için sigarayı da azaltmaları gerekir ki bu da yaşayacakları “çekilme sendromunu” azaltabilir.

Ramazan ayında en çok karşılaşılan şikayetler kan şekerinin düşmesi, yorgunluk, bitkinlik, keyifsiz hissetme, baş dönmesi, baş ağrısı, dikkat bozukluğu, sinirlilik… Özellikle çok fazla şeker alımı, sahurda hamurlu şekerli yiyeceklerin, karbonhidratların tüketilmesi vücut tarafından insülinin fazla salınmasına ve kan şekerinin düşmesine sebep oluyor. Sahurda yenilen yiyeceklere dikkat edilmesi çok fazla şeker ihtiva eden yiyecekler ve içecekler tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Hatta diyabet hastalarının Ramazan boyunca kullandıkları ilaçları doktorlarına danışarak tekrar düzenlemelerinde fayda var.
Ramazan, insanların kendilerini, geleceklerini, ailelerini ve diğer insanları düşünmeleri için iyi bir zaman aralığıdır aslında. Oruç tutarken ve ibadet ederken geçici olarak günlük hayatta yaşanan üzüntülerden endişelerden ve stres yaratacak birçok faktörden uzaklaşıp zihinsel bir zaman aralığı alınır.

Ramazanda oruç tutmak aynı zamanda günlük programların da yeniden adapte edilmesi ve zamanın ona göre ayarlanması anlamına geliyor. Bu ay beraberinde değişimi getiriyor. Birçok insan için yapılacak toplantıların, seyahatlerin, yemekli toplantı saatlerinin, tatil planlarının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Çünkü bu değişiklikler genelde bireysel değil toplumsal olarak insanları etkiliyor. İnsanlar bu değişiklikleri iş durumlarına ya da özel hayatlarında verecekleri kararlara göre Ramazan ayı başlamadan önce ayarlarlarsa adaptasyon daha kolay olabilir.

Oruç tutmak kişi üzerinde sadece psikolojik iyileşmeler sağlamaz, fiziksel sağlığa faydalarıyla ilgili çok fazla bilimsel yayın da mevcuttur. Oruç tutmak sadece Müslümanlara özgü bir durum değildir, kısıtlamalar farklılık gösterse de tüm dinlerde oruç tutulur.
En önemli faydalarından bir tanesi sindirim sistemini rahatlatmasıdır. Gün içerisinde yenilen yemeğin azaltılması vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur ve oruç süresince yaklaşık 12-14 saatlik dilimde vücudun kendi dengesini bulmasına fayda sağlar. Uykuyu düzenlediğine, hafızayı olumlu etkilediğine, kalp sağlığına faydalı olduğuna, cilt yaşlanmasını azalttığına ve büyüme hormonunu arttırdığına dair yayınlar mevcut.

Uzman Psikolog Ayben Ertem hakkında:

Ayben Ertem, 1992-1996 yılları arasında ODTÜ’den mezun olarak “Psikolog” ünvanını aldı. Sonrasında Amerika’da Walden Üniversitesi’nde “Sağlık Psikolojisi” master programını bitirdi. Bir süredir eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren Beynin Gücü İnsan Kaynakları’nın Genel Müdürü ve Biofeedback, Neurofeedback, Psikiyatride QEEG ve ERP kullanımı Derneği kurucularındandır. 10 yıldır biofeedback uygulamakta ve stres yönetimi, doğru nefes alma ve performans arttırma konularında eğitimler vermektedir. Renk ve dekorasyon seçimlerinin kişilik üzerine etkileri konularında uzun yıllar boyunca araştırmalar yaptıktan sonra, bir süredir, ofis, ev, restoran gibi tüm yaşam alanlarını dekore etmek ile ilgili danışmanlık vermeye başladı. A Klas hakemli dergilerde yayınları bulunmaktadır. Stres ve beyin adlı kitabı çok yakında basılacaktır.

Haberin Devamı