Gazete Vatan Logo

Sıcaklarda 8 milyar top dondurma yenecek

3.5 milyar lira büyüklüğe sahip dondurma pazarında ‘aşırı sıcak’ bereketi yaşanıyor. Üretim bu yıl 353 bin tondan 400 bin tona çıkacak. Bu da 8 milyar top dondurmaya denk geliyor.

Sıcaklarda 8 milyar top dondurma yenecek

Bu yıl Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcak hava, dondurma tüketimini patlattı. Türkiye’de 3.5 milyar liralık pazar büyüklüğü olan dondurma üretiminin bu yıl 353 bin tondan 400 bin tona ulaşması bekleniyor. Buna göre, bu yıl 8 milyar top dondurma tüketilecek. (Kabaca bir hesapla, 1 top dondurma 50 gram ediyor.) 4 litre olan kişi başına düşen dondurma tüketiminin yaz aylarında 6 litreye çıktığı belirtiliyor.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Genel Sekreteri Burhan Sakkaoğlu, Türkiye’de dondurma üretiminin 2016’da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 4 artarak 353 bin tona çıktığını belirterek, “Ülkemizde kişi başına dondurma tüketimi son 10 yılda 1.1 litreden 4 litre seviyesine yükseldi” dedi.

Avrupa’da 10 litre

1980’den itibaren modern ve ileri teknoloji kullanarak dondurma üreten yerli ve yabancı sermayeli firmaların, sektörün gelişim sürecini hızlandırdığını anlatan Sakkaoğlu, firmalar arasında yaşanan rekabetin, ürün çeşitliliği ve fiyat avantajı olarak tüketiciye yansıdığını söyledi. Dondurma sektörünün dünyadaki pazarının 70 milyar dolar olduğunu dile getiren Sakkaoğlu, en büyük dondurma üreticisi olan ABD’de kişi başı tüketimin yılda yaklaşık 26 litre olduğunu kaydetti. Sakkaoğlu, kişi başı dondurma tüketiminde ABD’yi sırasıyla Yeni Zelanda, Avustralya, İsveç, İngiltere, Norveç, İtalya ve Finlandiya’nın takip ettiğini anlatarak, “Avrupa’da İsveç yılda kişi başına yaklaşık 10 litre ile en yüksek kişi başına dondurma tüketim oranına sahip. Avrupa’da kişi başına yıllık dondurma tüketimi 7 litre civarında” diye konuştu.

Haberin Devamı

6 yaştan başlıyor

Sakkaoğlu, 2000’de 1 litre olan kişi başı dondurma tüketiminin 2005’te 1.5, 2010’da 2.5, 2016 sonu itibarıyla da 4.2 litreye ulaştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Pazardaki dağılıma baktığımızda, yüzde 55’ini anında tüketim, yüzde 33’ünü evde tüketim, yüzde 12’sini catering oluşturdu. Tüketimin yüzde 44’ü Marmara Bölgesi’nde, yüzde 23’ü Ege Bölgesi’nde gerçekleşirken, dondurma yemeyi yüzde 80 oranla 6-25 yaş arası nüfus tercih etti.”

Haberin Devamı

Bu yıl büyüme hedefi: % 10
KIŞ satışlarının yıldan yıla arttığını fakat yaz ile kış arasında hâlâ ciddi fark bulunduğunu anlatan Burhan Sakkaoğlu, şunları kaydetti: “Sektörün en önemli gündem maddesi, dondurma tüketiminin mevsimsellik sorunudur. Bizde dondurma mevsimlik olarak algılanıyor ve yaklaşık yüzde 85’i yazın tüketiliyor. Neredeyse 10 ay kış olan kuzey ülkelerinin dondurma tüketimi Türkiye’dekinin 2-3 mislidir. Bu gözle bakarsak daha gidecek çok yolumuz olduğunu görürüz.” Sakkaoğlu, dondurma tüketimini bütün yıla yaymak için çalışan sektörün yıllık büyüme hedefinin yüzde 10 olduğunu sözlerine ekledi.
Tüketim arttı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, aşırı sıcaklarla dondurma tüketiminin arttığını belirterek, “Bu yıl ülke genelinde en az 400 bin ton dondurma tüketimi bekliyoruz. Sıcaklıkların yükselmesiyle esnafımızın dondurma satışlarında bereketli bir artış oldu” dedi. Dondurma sektörünün dünyada 70 milyar dolar, Türkiye’de 3.5 milyar lira pazar payının bulunduğuna değinen Palandöken, “Türkiye’de üretilen dondurmanın yüzde 4.5’i ihraç edilirken yüzde 95.5’i iç piyasada tüketiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı