Gazete Vatan Logo

Sıcak ve rahat Aran kazakları

Renkli ve kablo örgülü Aran kazaklar bu kış bütün sıcaklığı ve rahatlığıyla geri döndü. Böyle bir parça mutlaka kış gardırobunuzda olmalı.

Sıcak ve rahat Aran kazakları

Aran kazakları 1892 yılında adını İrlanda’nın batı kıyılarındaki Aran Adaları’ndan alıyor. Bu kazaklar, geleneksel olarak, balıkçıların denizde sıcak ve kuru kalabilmesini isteyen eşleri tarafından örülüyor. Genellikle doğal lononinini muhafaza eden yünden yapılıyor ve bu durum onları suya geçirmez hale getiriyor.

Kazakların üzerinde bulunan desenler balıkçısının hangi kasabadan geldiğini belirtiyor. Desenlerde yer alan şekiller de doğrudan balıkçılıkla ilgili. Mesela kablo örgüler balıkçıların halatlarına karşılık geliyor, petek şekilleri arılar gibi sıkı çalışmayı sembolize ediyor... Bu tarz kazak modelleri yıllar sonra Atlantik Okyanusu’nu geçerek Hollywood’a ulaşıyor ve Steve McQueen ve Grace Kelly’den aldığı destekle 1950 ve 1960 yıllarında popüler kültürümüze dahil oluyor.

Cool kızların Aran şıklığı

Bu sezon örgü şişleri son hızda çalışıyor. Aran kazakları her yerdeler! Valentino’da üzerinde keskin hatlı bir üçgen bulunan, biraz uyuşuk görünümlü bir tane var. Max Mara’da karşımıza markanın deve tüyü rengindeki ünlü paltolarıyla harika görünecek karamel rengi ve geniş bir kazak çıkarken, Altuzarra’da bu kazaklar kuğu grisi tonlarında ve kalem eteklerin içine sokulmuş durumda.

Haberin Devamı

Daha ince işçiliğe sahip olanlar da var. Örneğin Alexander Wang’de cool kızın Aran kazağı diyebileceğimiz türde gümüş zincir işlemeleri olan bir tane var. Delpozo’da Josep Font, kabarık kenarlar ve mercan benzeri kıvrımlarla tam bir şaheser yaratmış. Chitose Abe ise Sacai için mütevazi Aran örgüsünden bambaşka bir stil ortaya çıkarmış; kazağının parçalarını pamuk bir tişörtün üzerine eklemiş ve hoş bir kısa kazak-elbiseyle bu tarzı daha uzun bir versiyona uyarlamış.

İkonik bir kazak modeli

Eğer aradığınız daha geleneksel bir görünümse bakacağınız yer, Buffy Reid ve babası tarafından kurulan ve aile tarzında trikolarıyla ünlü bir lüks giyim markası olan &Daughter’dan başka bir yer olmamalı. &Daughter’da bu sezon yüzde yüz İngiliz yününden İrlanda’da yapılmış, çok kısa olanlardan çok büyük boy olanlara ve patchworklere kadar pek çok çeşitte Aran kazağı seçeneği var. Isabel Marant şöyle diyor: “Mavi kot pantolonlar, beyaz tişörtler ve asker tarzı ceketler gibi bazı ikonik kıyafetler vardır. Aran kazakları da böyle kıyafetlerden. Ben bu kazaklardan etkin olma halini seviyorum; sıcak tutuyorlar, rahatlar ve dayanıklı yünden yapıldıkları için yıllara dayanabiliyorlar.” Marant’ın bu sezona dönüşü omuzlarında siyah düğmeler olan kısa bir balıkçı kazağı ile oldu. Kendisi, “Annem her zaman örgü örerdi. Ben küçükken bana harika Aran kazakları yapmıştı. Onlardan biri hala bende ve o bana hala ilham veriyor” diyor.

Haberin Devamı

Miras niteliğinde bir kazak

Nostalji başka tasarımcıların koleksiyonlarında da kendine yer buluyor. Joseph’in kreatif direktörü Louise Trotter’ın bu konudaki görüşleri şöyle: “Onlu yaşlarımın sonunda babamın orijinal Aran kazığını yürütürdüm. El örgüsüydü, ağırdı ve biraz kaşındırıyordu ama birçok kolaylıkla giyilebiliyordu. O değerli kazak yirmi yıldır hala benim gardırobumda ve benden kızıma geçmeyi bekliyor.” Joseph’e bir göz atın. Orada Louise’in son tasarımını göreceksiniz. Kablo örgüler, Joseph’in orijinal kazak işlemeleri ve erkek arkadaştan ödünç alınmış gibi duran geniş kollarıyla bir araya gelmiş kat kat patchwork parçalardan oluşan bir kazak. Louise bu parça ile ilgili hislerini “Şahsen ben o kazağı giymek için sabırsızlanıyorum. O, bu kış benim rahat battaniyem olacak.” diyerek dile getiriyor.

Haberin Devamı