Gazete Vatan Logo

Sıcak para uyarısı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dış finansman ihtiyacına dikkati çekerek, “Yabancı portföy yatırımcıları için çekici olmaya devam edeceğiz. Ama bu tür sıcak para maliyetli ve her an kaçması mümkün olduğundan tehlikeli” uyarısında bulundu

Sıcak para uyarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2018’de hedeflerinin 2017’ye benzer performansa ulaşmak olduğunu söyledi.

“2017’de elde ettiğimiz olumlu sonuçlarla 2018’de rehavete kapılmamalı, riskleri göz ardı etmemeli ve fırsatları da gözden kaçırmamalıyız” diyen TOBB Başkanı, “Bu yıl küresel büyüme ve ticaret, bu 2017’den daha iyi olacak gibi görünüyor. Son 7 senenin en yüksek küresel büyüme oranı çıkabilir. Biz de bundan payımızı almalıyız. Bunun için istihdam, üretim ve ticaret teşviklerini sürdürme hususlarındaki önerilerimizi hükümete ilettik. Makroekonomide dikkat edilmesi gereken noktalar da bütçe açığı, enflasyon ve cari açıktaki yükseliş olarak görülüyor” diye konuştu.

210 milyar $ kaynak

Kamu ve özel sektör olarak 2018’de 210 milyar dolar civarında dış kaynak ihtiyacı olacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, dış finansman ihtiyacının nasıl karşılanacağının önemine de değindi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Bizdeki faiz, gelişmiş ülkelerden fazla olduğundan, yabancı portföy yatırımcıları için çekici olmaya devam edeceğiz. Ama bu tür sıcak para maliyetli ve her an kaçması mümkün olduğundan tehlikeli. Bunun yerine doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmek, yani dış finansman kalitesini artırmak daha doğru. Böylece hem dünyada bize karşı oluşturulmak istenen algıların önüne geçer, hem de istikrarı kuvvetlendiririz. Yeni hedeflere, kapsamlı bir reform sürecine ihtiyaç var. İç talebe ve dış kaynağa dayalı büyüme sürecini değiştirmeye ihtiyaç var. Şimdi yeni bir sanayi devrimi eşiğindeyiz. Bu yeni yarışta başarılı olmak için, becerikli oyunculara ve iyi bir kurumsal sisteme ihtiyacınız var.”

Haberin Devamı

Büyüme % 7 olur

Rifat Hisarcıklıoğlu, yılın tamamına ilişkin büyümenin yaklaşık yüzde 7 olmasını tahmin ettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, 2017’de TOBB Nefes Kredisi’ni devreye soktuklarını hatırlatarak, “Hükümetimizle birlikte hayata geçirdiğimiz projeler, KOBİ’lere can suyu oldu. Ekonominin çarkları dönmeye başladı” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, Hükümetin 2017’de verdiği teşviklerin boşa gitmediğini belirterek, bu adımların özel sektöre ve girişimcilere güç verdiğini, piyasadaki rahatlamanın rakamlara da yansıdığını ifade etti.

Haberin Devamı