Gazete Vatan Logo

Sıcak para çatışma sevmez

Faiz tartışmalarının gölgesinde yabancı yatırımcı Mart ayında Borsa İstanbul’da 510 milyon dolarlık net satış yaptı. Böylece yılbaşından bu yana Borsa’da gerçeklenen çıkış 838 milyon doları buldu

Yabancı yatırımcılar Türkiye’den çıkış sürecinde önemli virajda. Borsa’dan gelen rakamlar moral bozarken, yabancı yatırımcının yavaş yavaş Türkiye piyasasını terketmeye başladığını da gözler önüne serdi. Mart ayında son yılların en büyük ay bazlı çıkışı yaşandı. Mart’ta yabancılar 510 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana yaşanan satış tutarı da 838 milyon doları bulmuş oldu. Benzer trendin Nisan ayında da sürebileceği tahminleri yapılıyor.

Dolar bazında 7.2 kayıp

BİST endeksinin Mart ayında yaşadığı düşüşte de bu çıkışlar etkili oldu. BİST 100 endeksi Mart ayında TL bazında yüzde 3.9, dolar bazında ise yüzde 7.2 değer kaybetti. Veriler değerlendirildiğinde yabancıların özellikle bankacılık hisselerinde satış yapması dikkat çekti. Net satışlarda ilk 3 hisse Vakıfbank, Akbank ve Halkbank oldu. Citibank Akbank’taki hisselerini satarken, Vakıfbank’ta 120.8 milyon dolarlık satış dikkati çekti. Halkbank’taki satış tutarı ise 101.8 milyon doları buldu. Bankacılık hisselerinde yaşanan çıkışta kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türk bankacılık sektörü ile ilgili yaptığı olumsuz değerlendirmenin de etkili olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Net alım yapılan hisseler incelendiğinde ise ilk sırada Tüpraş yer alıyor. Yabancılar Tüpraş’ta 76.9 milyon dolarlık net alım yaparken, ikinci sırada 62.2 milyon dolarla Net Holding yer aldı. Soda Sanayi’nde ise 21.1 milyon dolarlık net yabancı alımı dikkat çekti.