Gazete Vatan Logo

Sibirya soğuklarında beslenmeye dikkat!

Soğuk hava şartları, hayatı eğlenceli kıldığı gibi, aynı zamanda da zorlaştırıyor. Kar yağışı ve tatille beraber çocuklar, yaşlılar kalp hastaları, şeker ve tansiyon hastaları evde dinlenme imkanı bularak, karın eğlenceli yanını yaşayabiliyor. Fakat ağır hava şartları ve buzlanma kayma, düşme, kırma gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Soğuklardan korunmak için iyi giyinmek kar şapkası, gözlükleri, atkı, eldiven, bere kullanmak gerekiyor. Solunum yolu hastalıklarına yakalanmamak için ne çok ince ne de çok kalın giyinmek gerekiyor. İnce giysileri kat kat giymek aslında en doğru yöntem.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ise sağlıklı beslenmek çok önemli. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan aşırı soğukları hastalanmadan atlatmak için nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.

8 adımda doğru beslenme önerileri

1- Hastalanmadan önce tedbir alın
Sağlıklı beslenme, özellikle C vitamininden zengin beslenme bağışıklık sistemi destekler. Vitamin kullanmak ağrı kesici gibi 3-4 saat sonra etki edecek bir kavram değildir. Bazı bireylerin, yaşadığı çevre, beslenme şekli, sigara ya da alkol kullanımına bağlı olarak, vitamin ihtiyaçları değişiyor. Kullanılan vitaminin etkisi kısa sürede olmayacaktır. Bu sebeple kış aylarında dengeli ve yeterli beslenme önemli. Besinler tarafından alınan vitamin ve minerallerin daha hızlı emildiği unutulmamalı.
2- Ekinezya çayı için
Ekinezyanın, bağışıklık sistemini koruyucu etkisi tüketime başladıktan 2-3 hafta sonra görülüyor. Soğuk algınlığı başlamadan önce kullanılması daha doğru. 2 aydan daha uzun süre kullanımayın.
3- Probiyotik yoğurt tüketin Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Özellikle probiyotik yoğurt ve kefir tüketimi, enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
4- Soğuk algınlığına bire bir Ihlamur çayı
Soğuk algınlığının şikayetleri arasında yer alan, öksürük, yüksek ateş ve kırgınlık gibi şikayetleri ortadan kaldırmak için ilk düşünülen çözüm ıhlamur çayıdır. Boğazın tahrişini önler ve tahriş olan boğazın onarılmasına yardımcı olur.
5- Dinç uyanmak, zengin beslenme formülü
Soğuk havalarda zinde ve dinç uyanmak için antioksidanlardan zengin beslenmek önemli. Özellikle de C vitamini...
6- Öksürük, ateş gibi durumlarda sigara içmeyin
Bu durumda sigara içmek, boğazı daha da tahriş ediyor. Soğuk algınlığı olan bireylerin, alkol tüketimi de oldukça sakıncalı olabilir. Özellikle ilaç kullanımı varsa, kalp-damar hastalığı yada diyabeti olan bir birey ise akolle beraber damarlar genişleyip daralacağı için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
7-Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar dikkat!?
Üşümekten korkan bireylerin enerji olsun diye, yüksek karbonhidratlı besinleri tüketmeleri uyuşukluk, uyku hali, kan şekeri ve tansiyonun yükselmesine sebebiyet veriyor. C vitamini alabilmek adına yenilen 1 kg mandalina, şeker hastasının, kan şekerini yükselmesine neden olur. Tüm bunları dikkate alarak sebze ve meyveden 3 er porsiyon tüketilmeli. Şeker hastaları portakal suyu yerine lif bakımından zengin olan portakalın kendini yemeli. Biberin içindeki
C vitaminin mandalina daha çok olduğu unutulmamalı.
8- Vazgeçilmez bir takviye D Vitamini
Kış aylarında yeteri kadar güneş görülmemeye bağlı olarak vücutta D vitamini düşüyor. Buna bağlı olarak bireylerin D vitaminlerini kontrol ettirip gerekirse takviye yapmaları gerekiyor. Düşük D vitamini insulin direnci oluşumunda ve kalp-damar sağlığı için oldukça önemli.

Haberin Devamı