Gazete Vatan Logo

Siber güvenlikte milat

Türk Telekom iştiraki Argela’nın Telekom Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdürü Selim Sarper, “Kamu kurum ve kuruluşlarının siber güvenliği için 5G teknolojisi ile üretilen MİLAT projesi bizi dünyada Şampiyonlar Ligi seviyesine çıkardı” dedi.

Siber güvenlikte milat

Türk Telekom iştiraki Argela’nın Telekom Çözümlerinden Sorumlu Genel Müdürü Selim Sarper, Argela olarak girişimcilik ruhuyla yola çıktıklarını belirtti. Yeni teknolojileri geliştirmek için girişimcilere ihtiyaç duyduklarını aktaran Sarper, son yıllarda Türkiye’nin girişimci bulma konusunda sıkıntı yaşamadığını söyledi. Burada kendilerine düşen görevin girişimcilerin fikirlerini büyük operatörlere sunmak olduğunu belirten Sarper, bu alanda Argela olarak inanılmaz hızlı gittiklerini aktardı.

Yerlinin de yerlisi

Yazılım Tanımlı Ağlar (MİLAT) projesinin tek yüklenici firması olarak kendileri için çok önemli olduğunu belirten Sarper, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje, şebekeleri uçtan uca güvenli hale getiriyor. Geçen yıl Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na 2 yılda yaparak projeyi teslim ettik. Bu alanda da yetenek kazandık. MİLAT projesiyle, kamu kuruluşları ve bakanlıklar için 5G teknolojisiyle çalışan milli ve güvenli bir ağ altyapısı inşa ediliyor. Dolayısıyla kamuda siber güvenlikte kullanılacak bir konsept. Bu proje de yerlinin yerlisi. Dünyada Türkiye’yi ve bizi önemli oyuncular arasına sokacak. Hatta artık Şampiyonlar Ligi seviyesindeyiz”

Haberin Devamı

Bu iş taş üstüne taş koymakla oluyor

Argela’nın, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın ULAK projesini yapmaya uygun görüldüğünü anımsatan Sarper, bu projeyle yerli baz istasyonu geliştirildiğini, 4.5G baz istasyonu yapmanın çok kolay olmadığını vurguladı. Sarper, Dördüncü Nesil Haberleşme Sistemi Geliştirme (ULAK) projesiyle yerli baz istasyonu geliştirdiklerini ve Türkiye’nin cari açığının azalmasına katkı sağladıklarını aktararak, şöyle devam etti: “ULAK baz istasyonunu belli bir sayıda kurmalıyız. Bu iş, taş üzerine taş koymakla oluyor. ULAK’a ProgRAN gelecek. Dünyada ProgRAN’a sahip ilk baz istasyonu ULAK olacak. Ben bunu çok önemsiyorum. Bir baz istasyonu ne kadar yerliyse ULAK o kadar yerli. Yerli baz istasyonları, operatörlere daha verimli bir modelde hizmet sunacak, enerji tasarrufu da sağlayarak pek çok alanda operatörün ve en nihayetinde tüketicinin maliyetlerini azaltmasına imkan tanıyacak.”
Dünyaya teknoloji ihracı
Silikon Vadisi merkezli şirketleri Netsia ile dünyaya teknoloji ihraç ettiklerine dikkat çeken Sarper, “Başta ProgRAN ürünümüz olmak üzere dünyadaki telekomünikasyon teknolojilerine çok önemli katkılar yapıp Türkiye’nin adını dünyaya duyuruyoruz. Bundan sonra da Türkiye’nin dünya teknolojisindeki öncü şirketi olma vizyonumuzla çalışmalarımıza devam edeceğiz” değerlendirmelerini yaptı. Silikon Vadisi’nde çok önemli işler yapıldığını ve 7-8 yıl burada olacaklarını belirten Sarper, “Bugünün dünyasında, operatör herhangi bir ürün satın aldığı zaman, onun donanım ve yazılımını birlikte alıyor. Bu da satıcıya bağımlılık yaratıyor. Bunu kırmanın yolu donanım ve yazılımı ayırıp daha sonra donanımı standart ve buluta koymaktan geçiyor. Biz de bunu yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı