Gazete Vatan Logo

Shakira'ya kopyala/yapıştır suçlaması!

Kolombiyalı şarkıcı Shakira'nın büyük ilgi gören bir şarkısının dolaylı olarak başka bir söz yazarından kopyalandığı belirtildi.

ABD'nin New York şehrindeki davada hâkim, Shakira'nın 2010 yılında piyasaya sürdüğü Loca isimli şarkının İspanyolca yorumunun Dominikli şarkıcı Ramon Arias Vazquez'in haklarını ihlal ettiğini hükmetti. Şarkının Dizzee Rascal tarafından kaleme alınan İngilizce yorumu ise dava kapsamında değerlendirilmedi.

Şarkının İspanyolca yorumuna Shakira'ya El Cata olarak bilinen Dominikli şarkıcı Eduard Edwin Bello Pou rap yaparak eşlik ediyordu. Mahmeke'nin kararına göre El Cata'nın rap yorumunun sözleri Arias Vasquez'ın şarkısından kopyalandı.

Ayrıca mahkeme Shakira'nın seslendirdiği kısımların da Arias'tan dolaylı olarak kopyalandığına karar verdi. Ramon Arias Vazquez'in şarkısını 1990'lu yıllarda kaleme almıştı. Bello şarkıyı ondan kopyaladığı iddialarını reddediyordu. Mahkeme Arias'ın şarkısının yayın haklarını elinde bulunduran davacı Mayimba Music şirketine ne kadar tazminat ödeneceğine henüz karar vermedi. Telif hakları davası İngilizce ve İspanya yorumlarını elinde bulunduran Sony şirketine yönelik açılmıştı.

Haberin Devamı

Fakat davada sadece İspanyol yorumundaki telif hakları nedeniyle tazminat talep ediliyordu. Şarkının İngilizce ya da İspanyolca yorumu İngiltere'de piyasaya sürülmezken, İspanyolca yorumu dünya müzik piyasasında büyük ilgi görerek 5 milyondan fazla satıldı. Loca isimli şarkının İngilizce ve İspanyolca yorumu şarkıcının İngilizce konuşan ülkeler için piyasaya çıkardığı “The Sun Comes Out” çalışmasında da yer aldı. (Kaynak: BBC)