Gazete Vatan Logo

SGK ve vergi ödemeleri çakıştı

Yeniden yapılandırılan borç tutarı 58.3 milyar TL...

Vatandaş borcuna sadık kalırsa bu parayı devlete 36 ay vadede ödemiş olacak. Ancak bir ay vergi bir ay SGK prim borcu ödemesi olacak şekilde düzenlenen takvim süre uzatımı esnasında bozuldu. Şimdi vatandaş her iki kuruma taksidini aynı ay yapacak

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırması ile ilgili yasal düzenleme yapılırken, vergiye ve SGK’ya ilişkin borç ödemelerinin aynı aya çakışmaması için ödemelerin 2 ayda bir yapılması prensibi benimsenmişti. Ancak başvuru süresinin uzatılması ile ilgili düzenlemede bir uyumsuzluk olunca her iki ödeme de aynı aya denk gelecek. Başvuru süresi 2 Mayıs’tan 31 Mayıs’a uzatılınca Gelir İdaresi de birinci taksit ödeme zamanını 31 Mayıs’tan 30 Haziran’a çekti. Ancak SGK, 30 Haziran olan ilk taksit ödeme zamanını bir ay ötelemedi. Dolayısıyla borç yapılandıranlar hem SGK’ya hem de vergi dairelerine ödemelerini Haziran ayında başlatacaklar.

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeniden yapılandırma ile ilgili son rakamları açıkladı. Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanundan yararlanmak üzere 5 milyon 112 bin 334 başvurunun alındığını belirterek, başvuruların 1.6 milyonunun motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezası gibi alacaklar için, 302 bin civarındakinin de kredi ve yurtlar kurumu gibi kurumların alacakları için olduğunu bildirdi.

Yapılandırılan toplam alacak tutarının ise 36 milyar 551 milyon 886 bin 881 lira olduğunu kaydeden Şimşek, “Bu rakamlar sadece Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaları yansıtıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yürüttüğü çalışmaların sonuçlarıyla birlikte 58.3 milyar liralık bir alacak yapılandırıldı” diye konuştu.

Bakan Şimşek, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmak için en fazla başvurunun kesinleşmiş alacaklara yönelik yapıldığını belirterek, kesinleşmiş alacaklar için 4 milyon 441 bin 265 mükellefin başvurduğunu, 4 milyon 772 bin 339 dosyanın düzenlendiğini ve 25 milyar 147 milyon 192 bin 455 lira alacağın yapılandırıldığını söyledi.

Haberin Devamı