Gazete Vatan Logo

SGK ve Botaş’tan bütçeye açık darbe

SGK ve Botaş’tan bütçeye açık darbe

Bütçe Nisan’da 2.7 milyar lira, ilk 4 ayda 4.2 milyar lira açık verdi. Açığa 1.4 milyar liralık Sosyal Güvenlik Kurumu ve 1.1 milyar liralık Botaş ödemeleri neden oldu.

Merkezi yönetim bütçesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemeleri, personel giderleri ve Botaş borç verme kalemindeki artışın etkisiyle Nisan ayında 2.7 milyar lira açık verdi. Geçen ay faiz dışı fazla 1.1 milyar lira oldu. 2013’ün Nisan ayında bütçe 595 milyon lira fazla vermiş, faiz dışı fazla 3.7 milyar lira çıkmıştı.



Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı 4.2 milyar lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı fazla da 13.6 milyar lira oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında bütçedeki açığın miktarı 302 milyon liraydı. İlk dört ayda giderler yüzde 14.1 artarak 142.6 milyar lira olurken, gelirler yüzde 11 artışla 138.4 milyar lira düzeyine yükseldi. Nisan’da bütçe giderleri geçen yıla göre yüzde 23.1 artışla 36.8 milyar liraya çıkarken, gelirler yüzde 11.7 artarak 34.1 milyar liraya ulaştı.

Personel gideri arttı

Nisan’da bütçedeki nispi bozulmada giderlerin yüksek seyretmesinin etkili olduğunu kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Nisan’da cari transferler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 2.7 milyar TL (yüzde 23 oranında) arttı. Bu rakamın 1.4 milyar TL’si SGK açık finansmanındaki artıştan kaynaklanıyor. Bütçenin en büyük ikinci kalemi olan personel giderleri de bu artışta etkili oldu. Personel ile SGK devlet prim ödemeleri bir önceki yıla göre 1.4 milyar TL (yüzde 14.9 oranında) daha yüksek gerçekleşti” dedi.

Şimşek, Botaş kaynaklı borç verme kaleminin de yüzde 156.6 artarak 1.1 milyar TL artış gösterdiğini ve bunun bütçe giderlerinin olağandan daha yüksek seyretmesine sebep olduğunu söyledi.

Şimşek: OVP hedefi yakalanacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son aylarda bütçe açığının nispeten yüksek seyretmesine rağmen gerçekleşmelerin yıl sonu için öngörülen hedefin yakalanacağını gösterdiğini söyledi. Bütçe gelirlerinin hem Nisan’da hem de Ocak-Nisan döneminde yüzde 11 ile yıllık gelir artış tahmini olan yüzde 3.5’in üzerinde büyüdüğünün altını çizen Şimşek, “Bütçedeki nispi bozulmada giderlerin yüksek seyretmesi etkili oldu. Bütçe giderlerindeki artış esas itibarıyla cari transfer kaynaklıdır. Ancak yılın başından bu yana gerçekleşen toplam bütçe açığı Orta Vadeli Program (OVP) ve Orta Vadeli Mali Plan’daki (OVMP) hedefler ile uyumlu” dedi. OVP’ye göre 2014’te bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 1.9 olması hedefleniyor. Bütçe açığı/GSYH oranı 2015’te yüzde 1.6, 2016’da yüzde 1.1 olarak belirlendi. Önceki OVP’de 2014 tahmini yüzde 2, 2015 yılı öngörüsü yüzde 1.8’di.

Haberin Devamı