Gazete Vatan Logo

SGK o dönemi emekli maaşı hesabına dahil etmiyor!

İşçi, memur çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Erken itiraz başvurusu yapan karlı çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ücret ödemesi yapılmayan dönemleri emekli maaşı hesabında dikkate almıyor. Öyle ki ilk işe giriş tarihi olarak bile kabul etmiyor.

SGK o dönemi emekli maaşı hesabına dahil etmiyor!

Çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Çalışanların çok da bilmediği emekli maşı hesabı ve emeklilik yaşı ile ilgili sizlerden gelen soruları gazetevatan.com yazarı İş ve Sosyal Güvenlik uzmanı Mert Nayır yanıtladı.

Soru: 1978 doğumluyum. 1995 ve 1996 aralarında 113 gün 18 yaş altı sigorta primim var. 2000 yılından itibaren de TSK da çalışmaktayım. 18 yaş altı sigorta başlangıcı olarak kabul ediliyor mu? Emeklilik yaş cetvelinde hangi yaşa tabiyim emeklilik yaşım konusunda cevap alabilirsem sevinirim.

Cevap: 18 yaş altı sigorta başlangıcınız 4/A kapsamında yalnızca prim gün sayısına ilave edilir ve sigortalılık hizmet sürenizin hesabında dikkate alınır. Emeklilik hesabının başlayacağı tarih 18 yaşın doldurulması itibarı ile başlar. 4/C’den emekli olacaksanız 58 yaşında emeklilik tahsis talebinde bulunabilirsiniz.

Soru: 01.05.1976 doğumluyum. 1999-2001 arası 18 ay askerlik yaptım. 2001 Aralık ayında sigorta girişim oldu. Toplamda 765 gün. SSK. Ağustos 2005 te memuriyete atandım. Ne zaman emekli olurum. Saygılarımla... Nihat Uluşık

Haberin Devamı

Cevap: 09/09/1999 sonrası işe girişi bulunan tüm sigortalılar erkekler 60 kadınlar 58 yaş şartına tabi tutulmaktadır. Memuriyetleri devam edenlerden ayrıca erkeklerden 25 yıl, kadın memurlardan 20 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.

Soru: Ben Almanya’dan kesin dönüş yaptım. 2015 yılında yurtdışı borçlanma yaptım ve ödedim 4/A kapsamında. E-Devlet’ten kontrol ettiğimde her şey normal, dilekçede istediğim gibiydi 1983-1999 yılları arasında fakat emekliliğe müracaatım sonrasında tarihleri değiştirmişler ödeme yaptığım 2015 yılından geriye dönük olarak. Buna SGK’nın hakkı var mı? Böyle kalırsa alacağım aylık yarıya düşüyor, lütfen beni aydınlatın. Saygılarımla

Cevap: Yurt dışı borçlanma dilekçenizde ilgili dönemleri belirtmediyseniz 2015’ten geriye giderek prim tahakkuku yapılır. Borçlanma belgesinde ‘Borçlanmak istediğiniz süre’ seçeneğine 1983 ile 1999 arası şeklinde belirtmeniz gerekir. Ayrıca borçlanma süreleri sadece yurt dışında çalıştığınız süreleri kapsamaktadır. 1983 ile 1999 Arası çalışmanız mevcut ise sadece bu tarihlere prim tahakkuk ettirilir. 2010-2015 Arası bir çalışmanız yok ise buralara prim tahakkuku yapılamaz, bunun için sizden çalışma belgesi talep edilir. Konuyla ilgili müracaat ettiğiniz SGK merkezine itirazda bulunabilir, bilgi talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı

UZMANASOR@GAZETEVATAN.COM

Soru: 1969 doğumluyum, 1989 SGK girişliyim.1994 yılında 210 gün Erzurum ili Horasan ilçesinde öğretmenlik yaptım. Hizmet dökümünde emekli sandığı günleri sisteme girişi yapılmış ama 210 günlük ücret girişlerim sisteme işlenmemiş.

Okuldan aldığım hizmet belgesinde 210 gün çalışmaya karşılık 5000 TL yakın maaşım var İşlenmeyen tutar emekli maaşımı etkiler mi. Sisteme işlenmesi için ne yapmalıyım. İyi çalışmalar - Kemal ERÖZALP

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu ücret ödemesi yapılmayan dönemleri emekli maaşı hesabında dikkate almamaktadır. Öyle ki ilk işe giriş tarihi olarak bile kabul etmemektedir ödeme yoksa sigorta girişini. Tabi bunları sadece hizmet dökümünüze bakarak tespit etmiyor, arşivden kayıtlarınızın çıkarılmasını istiyor, arşivden çıkmadıysa ödeme tahakkuku ilgili kuruluşa yazı gönderiyor. İlgili kurum sizin belirtilen dönemde çalışıp çalışmadığınızı çalıştıysanız ne kadar ücret aldığınızı bildiriyor. Buna istinaden işlemeler gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Tüm bu işlemlerin size eksisi ya da artısı sadece zamandan yana oluyor. Siz şimdi bunun düzeltilmesi için dilekçe verirseniz emeklilik zamanınızda beklememiş olur bir aylık sürede maaşınızı bağlatmış olursunuz. Ancak emeklilik zamanınızda bu işlemler yapılırsa en az 3 ayda tarafınıza aylık bağlanır.

Konuyla alakalı olarak Ankara Sosyal Güvenlik Kurumu, Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına yazılı müracaatta bulunmanız gerekmektedir.