Gazete Vatan Logo

SGK Ne Zaman Emekli Olurum? Erken Emeklilik için neler gerekli?

Ülkemizde milyonlarca emekli olmuş vatandaşımız bulunmaktadır, ve yine milyonlarca çalışanın aklında da ne zaman emekli olacağı veya emekliliğe erken erişmenin şartları gibi birçok soru bulunmaktadır. Ne zaman emekli olunur sorusunun cevabını ve erken emeklilik hakkında bütün detayları ile bu yazımızda paylaşacağız.

SGK Ne Zaman Emekli Olurum? Erken Emeklilik için neler gerekli?

Emekli olmanın bir şartı, kişinin ödemesi gereken prim sayısına bağlıdır. Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı yeni çalışmalar ile, emekli olmak için hem yaşı hem de ödenilen primler açısından bir sorunu bulunmayan ancak borçlar dolayısıyla emekli olamamış kişilere emeklilik yolu açılmıştır. Kişilerin toplam borçları bankalar tarafından toplu bir şekilde ödenerek, kişilere emeklilik yolu açılır ve bu durumda bağlanacak olan emeklilik maaşının bir kısmı ile banka borçları ödenmeye başlanır. Ayrıca, bir kişi çalışmaya erken yaşta başlamış ise, sigorta primleri de erkenden yatmaya başlamış demektir, böylelikle bu kişilerin emekliliğe ulaşması daha kolay olabilir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM İÇİN TIKLAYINIZ!

ERKEN EMEKLİLİK HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Ne Zaman Emekli Olurum Uygulamaları

İnternet alt yapısının gelişmesi ile, birçok özel kurum veya kamu kuruluşunun verdiği hizmetleri internet üzerinden kısa bir sürede halledebiliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet üzerinden verdiği ne zaman emekli olurum uygulaması da bunun bir örneği. https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ bağlantısı üzerinden ulaşılabilecek uygulamada, cinsiyet, doğum tarihi, hizmete başlama tarihi gibi bilgiler, maluliyet ve erken yaşlanma soruları, bugüne kadar ödenmiş SSK prim ödeme gün sayısı, varsa diğer emekli sandıklarına ait gün sayınız, Askerlik veya sanatçılık gün sayınız, fiili ve yurt dışı gün sayınız, 3600 günün dolduğu tarih gibi bilgileri doğru bir şekilde sizden istenen alanlara girdikten sonra gönder seçeneğine tıklayarak, ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4B yani bağ-kura bağlı vatandaşlar için verdiği 4B ne zaman emekli olurum uygulaması da mevcuttur. Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza çıkacak sayfada, emeklilik türü, cinsiyet, doğum tarihi gibi bilgilerinizi emeklilik bilgileriniz başlığı altında girmeniz gerekir. Özel durum bilgileriniz başlığı altında, maluliyet var mı, maluliyet derecesi, erken yaşlanma var mı, bakıma muhtaç malül çocuğunuz var mı gibi sorulan sorulara cevap verdikten sonra da, 3201 sayılı kanuna göre yurt dışı borçlanması başlığı altında sadece yurt dışı borçlanması ile emekli olmak istiyorum seçeneğini seçtikten sonra, tamam seçeneğine tıklayarak 4B ne zaman emekli olabilirim sorusunun cevabını öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK 4C için ne zaman emekli olurum uygulaması için ise, https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ bağlantısına tıklayarak, Cinsiyet, 23.05.2002 öncesi ve sonrası (4A), başlangıç tarihi, bitiş tarihi, hizmet türü bilgilerini girdikten sonra hesapla seçeneğine tıklayarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu sorgulamalar sonucu elde edilen bilgilerin, resmi bir belge özelliği yoktur ve resmi işlemlerde kullanılamazlar.