Gazete Vatan Logo

SGK’lı ve Bağ-Kur’lu sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi?

Memurların merak ettiği sorulardan biri de SGK’lı ve Bağ-Kur’lu sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi? sorusu olmaktadır. SSK ve Bağkur hizmetine bağlı çalıştıktan sonra, memur olan kişinin sigortalılık sürelerine ne oluyor? İşte detaylar…

SGK’lı ve Bağ-Kur’lu sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi?

İşçi statüsünden memur statüsüne geçen işçiler, bu sürelerinin emekli ikramiyesine dahil edileceğini merak ediyor. Peki, SGK’lı ve Bağ-Kur’lu sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi? İ

SGK’lı ve Bağ-Kur’lu sürelere emekli ikramiyesi ödenir mi?

Bağ-Kur’lu süreler, çalışanların kendilerine ait işyerinin olması halinde ödenen primler olduğundan, Bağ-Kur’luluk süreleri emekli ikramiyesi ve kıdem tazminatına dahil edilmez. Yani, bu sürelerin karşılığında herhangi bir ödeme yapılmaz. SGK’lı süreler de tıpkı Bağ-Kur’lu süreler gibi emekli ikramiyesine ödenmemektedir.

Bu süreler için, işçi olarak özel sektörde çalışanların çalıştıkları özel sektör tarafından işinden ayrıldığında, 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmüne göre kıdem tazminatı ödemesine hak kazanılırsa, ödeme yapılır. Kamu işyerlerinde SGK'lı çalışan ve memurluğa başlayan kişiler için, memurluktan veya işçi olarak emekli olacakları zaman, 5434 sayılı TC Emekli Sandığı Kanunu Madde 89 ile 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmü birlikte uygulanmaktadır. Bu kıstasa göre emekli olanlar ayrıldıklarından sonra kıdem tazminatı alabilir.

Haberin Devamı

08.09.1999 tarihinden önce görevinden istifa ederek ayrılan işçi ise, hiçbir koşulda kıdem tazminatı alamamaktadır. Kıdem tazminatına hak kazanmadıkları için de bu kişiler memur olup memurluktan emekli olduklarında da bu sürelerine emekli ikramiyesi alamıyorlar.

Aynı kurum şartı var!

Kamuda işçi olarak çalışırken, memur olarak kadroya geçen kişinin, işçi olarak geçirdikleri süreler emekli olduklarında emekli ikramiyesi hizmet yılına dahil edilir. Kişinin bu şartı taşımasıyla, emekli oldukları zaman kamu işyerlerinde geçen ve kıdem tazminatı alınmamış olunan sürelerine karşılık emekli ikramiyesi alınabiliyor. Burada emekli olunması için mutlaka memur olarak emekli olma kuralı bulunmuyor. İşçi ya da esnaf fark etmeksizin memur olarak emekli aylığı bağlanmış olduğunda kamu işyerinde geçen sigortalı sürelere emekli ikramiyesi alabiliyorlar.

Emekli ikramiyesi ödenmesinde yıl sınırlaması var mıdır?

Memurlara emeklilik ikramiyesi ödenmesinde üst sınır bulunmamaktadır. Kaç yıl hizmet yapmışlarsa bu hizmet süresinin her tam yılına emekli ikramiyesi ödenmektedir. Ancak, eksik ay sürelerine sahip kişilere emekli ikramiyesi ödenmemektedir. Kısacası 25 yıl 6 ay hizmeti üzerinden emekli olan kişiye 30 yıllık ikramiye ödenir, henüz bir yıla tamamlanmadığı için 6 aya ikramiye ödenmez. Kıdem tazminatında ise böyle bir sınırlama yoktur.

Haberin Devamı