Gazete Vatan Logo

SGK kilitlendi!

Malulen emeklilik SGK'yı kilitledi

Malulen emeklilik kapsamını genişleten SGK'ya başvuru yağıyor. Onbinlerce kişi talepte bulununca telefonlar kilitlendi. Kurum, şeker hastalarına 3 organ kriteri getirdi
Türkiye'de binlerce kişinin yaşamını yakından ilgilendiren malulen emekliliğin kapsamı genişleyince Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yağdı. Onbinlerce başvuru oldu, SGK'nın telefonları kilitlendi. Halen kurum 10 milyon 382 bin kişiye emekli aylığı ödüyor. Yeni düzenlemeyle 112 bin 241 olan malulen emekli sayısı 116 bin 491'e çıkacak. Kurum yetkilileri, özellikle şeker hastalarından yoğun başvuru olduğunu belirterek, "Tüm şeker hastalarının bu düzenlemeden yararlanması imkânsız" açıklaması yaptı. Şeker hastalarının yoğun talebi üzerine başvuru kriterlerine de açıklık getirildi. Türkiye'de 5 milyon 200 bin şeker hastası bulunuyor. Şeker hastalığı nedeniyle en az 3 organında bozulma görülenler malulen emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Malulen emeklilik başvurusunda bulunanların en az 15 yıllık şeker hastası olması gerekiyor.

LÖSEMİDE 24 AYLIK SÜREKLİ HAK

Yeni düzenlemeyle beraber, çalışma gücünde kayıp oluşturulan kronik hastalıkları bulunanlar da malulen emeklilik kapsamına alındı. Buna göre, böbrek, karaciğerden sonra kalp, akciğer, bağırsak, kemik iliği nakli olan hastalara maluliyet hakkı getirildi. Birkaç istisna dışında tüm kanser hastalarına 18 ay, lösemi hastalarına ise 24 ay sürekli maluliyet hakkı tanındı.

ALZHEİMER'A DÜZENLEME

SGK'nın çıkardığı yönetmelikte, demans, alzheimer, epilepsi (sara) gibi nörolojik hastalıklar da ayrıntılı bir şekilde düzenlendi. Travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar için de maluliyet koşulları belirlendi. Yeni düzenlemede, uyku bozuklukları solunum sistemi hastalıkları için de ilk kez maluliyet kriterleri oluşturuldu.

SOLUNUM CİHAZI KRİTERİ

Yatalak , bakıma muhtaç kişiler yeni düzenleme ile malul sayılabilecek. Bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar, daha önce yönetmelikte yer almayan kalp, akciğer ve sindirim sistemi hastalıklarının da ayrıntılı kriterleri oluşturuldu. Yardımcı solunum cihazı ile yaşamını sürdüren de bu kapsama alındı. Bulaşıcılığı yüksek hastalıklar için 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi.

BİRDEN ÇOK HASTALIK


Asrın hastalıkları olarak bilinen, ani ölüme neden olan, bu nedenle yakın takip ve yüksek maliyet gerektiren kalp hastalıkları da güncellendi. Her hastalık grubu için ayrı değerlendirme yapıldı. Tek tek değerlendirildiğinde maluliyet kriterlerini karşılayamayan ancak bütün olarak bakıldığında kişinin çalışmasına olanak vermeyen durumlarda hastalar kurul kararıyla malul olabilecek.

Haberin Devamı