Gazete Vatan Logo

SGK işe giriş belgesi nedir, nereden alınır? SGK işe giriş belgesi sorgulama…

SGK İşe giriş bildirgesinin nereden alınacağı, vatandaşlar tarafından merak edilen bir konu. İşveren tarafından işe alınan kişilerin ne zaman işe başladığının bildirildiği belge olan SGK işe giriş bildirgesi nedir? SGK işe giriş bildirgesi nereden alınır? İşte SGK işe giriş belgesi sorgulama

SGK işe giriş belgesi nedir, nereden alınır? SGK işe giriş belgesi sorgulama…

Vatandaşlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereği zorunlu olan işe giriş bildirgesinin nereden alınacağını araştırıyor. Resmi şekilde faaliyette bulunan kurumların, bünyelerinde çalıştıracakları kişileri işe aldıklarında hem iş sırasında oluşabilecek kazalara hem de çalışanların sosyal güvencesinin olması açısından, sigorta primlerini her ay düzenli olarak yatırması gerekiyor. Peki SGK işe giriş bildirgesi nedir? SGK işe giriş bildirgesi nereden alınır? İşte SGK işe giriş belgesi sorgulama

İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ NEREDEN ALINIR?

İşe giriş bildirgesi hazırlandıktan sonra direkt olarak İnternet ortamı aracılığı ile yazdırılabilir ya da SGK’dan alınabilir.

SGK İŞE GİRİŞ SORGULAMA

SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama internetten üzerinden rahatlıkla öğrenilebilir. Bunun için http://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yaparak detaylı bilgi alarak işe girdiğinizde SGK sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama yaparak ne zaman işe giriş yaptığını öğrenebilirsiniz. Bu sistemden isteyen herkes yararlanarak işe giriş ve çıkışlarını, prim ödemelerini, emeklilik bilgileri ve daha birçok konu hakkında kişisel bilgilerini öğrenebilir. Sistemi kullanabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gereklidir. Şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapabilir ve istediğiniz konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Haberin Devamı

İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ NEDİR?

İşe giriş bildirgesi; işverenin işe aldığı bir kişinin ne zaman çalışmaya başladığını gösteren belgedir. İşe giriş bildirgesi; iş yeri sahibinde, SGK’da ve işe alınan kişide bulunması gereken bir belgedir. İşe giriş bildirgesi işveren tarafından yapılmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre işe alınan her bir işçi için işverenler tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlemeli ve bunu elektronik ortam da Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Çalışan 2 aylık deneme süresine tabi tutulsa dahi yine aynı koşullar altında sigortalı olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ VERMEME CEZASI NE KADAR?
İşe giriş bildirgesi istisnalar haricinde gerekli yasal süreleri de geçtiyse; 1 aylık asgari ücret kadar ceza uygulaması yapılır. Denetimler ya da şikayetler sonucunda işe giriş bildirgesi verilmediği ortaya çıkarsa, 2 aylık asgari ücret tutarında ceza verilir. Tüm bunlara rağmen hala bildirge verilmediyse 5 asgari ücret tutarında ceza kesilmektedir.