Gazete Vatan Logo

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

Bir işverenin hizmetinde sözleşmeli olarak çalışanlar, kendi işinde bağımsız çalışanlar, devlet hizmetinde kamu görevlisi olarak çalışanlar, tarım sektöründe kendi hesabına bağımsız çalışanlar, tarım sektöründe dönemsel olarak sözleşmeli çalışanlar, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler sigorta kapsamındadır. Ayrıca 10 günden az çalışması olan ticari taksi ve dolmuş şoförlerinin, 10 günden az çalışması olan sanatçıların da primlerini kendileri ödeyerek sigortalı olmaları mümkündür.

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

Ülkemizde prim ödeme esasına dayanan sosyal güvenlik sistemi; kısa vadeli, uzun vadeli ve genel sağlık olmak üzere 3 sigorta uygulamasından meydana gelir. Kısa vadeli sigorta, geçici olarak iş görmezlik durumuna düşen çalışanların aldığı yardımları; uzun vadeli sigorta, bundan böyle çalışamayacak olanlara ve yakınlarına yapılacak yardımları; genel sağlık sigortası ise halen çalışmakta olanlara sağlanan sosyal yardımları kapsar. Tüm bu sosyal güvenlik uygulamalarının işleyişinden Sosyal Güvenlik Kurumu sorumludur ve kurumun amacı, ülkemizde yaşayan her bireyi sosyal güvenlik şemsiyesi altında toplamaktır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

Sosyal güvenlik sistemine katılmak, çalışan herkesin hakkıdır. Bu aynı zamanda yasal bir gerekliliktir ve çalışan herkes mutlaka sosyal güvenlik sistemine katılmak zorundadır. Çalışanlar işverenlerinden, bu haklarının gereğinin yapılmasını istemek, yapılıp yapılmadığını sorgulamak ve yapılmadığı hallerde yasal yollara başvurmak hakkına da sahiptir. İşverenler ise, hem kendilerini hem de yanlarında çalışanları sosyal güvenlik sistemine bildirmekle yükümlüdür. Sosyal güvenlik bildirimi yapmak esas olarak işverenin sorumluluğu olmakla birlikte, çalışanlar da işverenlerin bu bildirimi yapıp yapmadığını takip ederek, işe giriş tarihinden başlayarak en geç bir ay içinde işe başladıklarını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirebilirler.

Haberin Devamı

Çalışanların işe başladıkları tarihten itibaren yaşadıkları tüm olaylar, Sosyal Sigortalar Kurumu bünyesinde kayıt altına alınır. Her çalışan istediği zaman bu kayıtların yazılı olduğu belgeyi görebilir ve bir örneğini alabilir. Gerek çalışanlar gerekse işverenler için, çalışanın işe başlama tarihinden itibaren kazandığı haklarıyla ilgili bilgilerin yer aldığı belge halk arasında, SGK hizmet dökümü olarak isimlendirilir.

SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

İster kendi hesabına ister bir işveren yanında çalışıyor, isterse primlerini kendisi ödeyerek isteğe bağlı sigortalılık imkanından yararlanıyor olsun, sosyal güvenlik şemsiyesi altında yer alan herkes, istediği zaman SGK hizmet dökümünü görmeyi talep edebilir. Bunun için kurumun il ve ilçe müdürlüklerine müracaat edebilirsiniz.

Haberin Devamı

SGK hizmet dökümü, elektronik ortamda da sigortalıların erişimine açıktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına tek bir adresten ulaşım imkanı veren e-Devlet Kapısı uygulaması, SGK hizmet dökümü almak için de en hızlı ve kolay adres. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından elektronik ortama aktarılan bilgiler, kurumun elektronik alt yapısını e-Devlet uygulamasına entegre etmesiyle birlikte, vatandaşın erişimine açılmıştır. Bunun için TC Kimlik Numaranız ve e-Devlet şifrenizle e-Devlet portalına girdikten sonra, kurumlar listesinden Sosyal Güvenlik Kurumunu seçerek hizmet dökümünüze hızlıca ulaşabilirsiniz.